Gemeente Brummen


Wethouder tekent intentieovereenkomst over Eerbeeks centrumplan

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-11-2008)

Dinsdagmiddag 4 november ondertekende wethouder Eef van Ooijen namens de gemeente Brummen de intentieovereenkomst om te komen tot plannen voor herinrichting van het dorpscentrum in Eerbeek. Vier partijen hebben elkaar gevonden met de intentie samen een zgn. Masterplan voor het centrum van Eerbeek op te stellen. Naast de gemeente Brummen zijn dat Woningstichting Eerbeek, Roosdom Tijhuis en Bouwfonds Property Development.

Voordat de vier partijen hun handtekening plaatsen, droegen zij nog even bij aan sloop van de fabriekshal van Machinefabriek Eerbeek (vm. Gebr. Kersten). Hierbij werden ze ondersteund door vertegenwoordigers van Ondernemersvereniging Eerbeek en Dorpsraad Eerbeek-Hall. Met vereende krachten werd een stuk fundament van de fabriekshal aan stukken geslagen.

Door de bedrijfsverplaatsingen van Machinefabriek Eerbeek en transportbedrijf Burgers Logistics is een aanzienlijk deel van het centrumgebied van Eerbeek vrijgekomen. Dit biedt volgens de vier partijen een uitstekende kans om het dorpscentrum van Eerbeek om te vormen tot een goed functionerend en aantrekkelijk winkel-, woon- en verblijfsgebied. Om te komen tot deze gewenste ontwikkeling heeft de gemeenteraad in juni dit jaar al een Verkenningsstudie vastgesteld. Een rechtstreeks gevolg hiervan is dat een drietal marktpartijen en de gemeente Brummen de volgende fase nu gezamenlijk willen oppakken.

Belang van het masterplan
De intentieovereenkomst die de vier partijen hebben afgesloten heeft tot doel om gezamenlijk een masterplan te ontwikkelen waarin alle belangrijke aspecten voor een centrumontwikkeling zijn meegenomen. Het masterplan zal de status van een zgn. structuurvisie krijgen. Dit betekent dat het plan in een later stadium de basis kan zijn voor concrete noodzakelijke planologische procedures. De samenwerking met de marktpartijen is voor de gemeente Brummen belangrijk omdat de marktpartijen in bezit zijn van enkele cruciale grondposities, maar bovenal ook beschikken over een uitstekende expertise in grootschalige gebiedsontwikkeling en lokaal betrokken en bekend zijn.

In de intentieovereenkomst is ook afgesproken dat het ontwikkelen van nieuwe plannen gebeurt samen met inwoners uit Eerbeek en andere belanghebbende organisaties. Hoe dit vorm gaat krijgen is in het Projectplan Masterplan Centrumplan Eerbeek al op hoofdlijnen vastgesteld. Dit plan, opgesteld in samenspraak tussen gemeente en de drie marktpartijen, is vorige week door burgemeester en wethouders vastgesteld. In dit plan staat te lezen dat het traject start met een burgerdebat voor bewoners en ondernemers. Ook wordt een participatiegroep in het leven geroepen en blijft de bestaande klankbordgroep bestaan om de stuurgroep van adviezen te voorzien.

Op dit moment vindt de sloop plaats van de fabriekshal van Machinefabriek Eerbeek. Na de sloop wordt een begin gemaakt met het bouwrijp maken van het terrein. Het slopen van het pand is een belangrijke en zichtbare stap in de ontwikkeling van plannen voor een nieuw dorpscentrum.

Meer weten?
Meer informatie over het centrumplan voor Eerbeek vindt u op de speciale projectpagina op deze website.