Politie Limburg-Noord

Hoogwateroefening geslaagd


Datum: 4-11-2008
Tijd bericht: 22:03
Plaats: Provincie Limburg
Om 22:00 uur is de hoogwateroefening RAINBOW beëindigd. De oefening startte dinsdagmorgen om 08:00 uur. In totaal hebben zo'n 600 medewerkers van diverse bij de hoogwater-bestrijding betrokken instanties aan de oefening deelgenomen.

RAINBOW is de grootste (bestuurlijke) hoogwateroefening die tot nu toe in onze provincie is gehouden. Belangrijkste doel van de oefening was 'toetsen van de samenwerking' tussen de verschillende hulpverleningsdiensten en instanties en de communicatie tussen de verschillende teams. Uit de eerste reacties van de deelnemers mag worden opgemaakt dat deze doelen zijn behaald. De betrokken partijen zijn tevreden over het behaalde resultaat.

Natuurlijk zijn er ook leerpunten. Tijdens de oefening is het Veiligheidsnet dit keer in volle omvang gebruikt. Daarbij bleek dat het systeem niet overal is berekend op het grote aantal gebruikers. Ook bleek dat nog niet alle gebruikers in voldoende mate op de hoogte zijn van de werking van het systeem en de wijze waarop ze bijvoorbeeld moeten inloggen. Dit wordt als verbeterpunt meegenomen voor komende oefeningen en inzetten.

Voor het eerst heeft L1 als rampenzender aan de oefening deelgenomen. Uit de reacties blijkt dat er een grotere behoefte aan mediaberichten bestaat. Ook hier gaan we kijken hoe we dit kunnen verbeteren en versnellen.

Voor de eerste maal werden de prognoses zoals uitgebracht door Rijkswaterstaat, door alle partijen als leidend aanvaard. Dit bleek erg positief voor de gezamenlijke beeldvorming en gaf de bestuurders de mogelijkheid om snel te handelen. Hetgeen als absoluut winstpunt is ervaren.

Al met al is men van mening dat er op alle gebieden zeer realistisch is geoefend en dat de onderlinge samenwerking soepel verliep.

Het evaluatierapport van de oefening zal op 10 december bestuurlijk worden gepresenteerd. Een 'First Impression Rapport' (eerst indrukken) zal binnen enkele dagen worden aangeboden aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.