Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 4 november   |
|2008                                              |


1. Voortgangsverslag Vereniging IPO
Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het Voortgangsverslag van het Interprovinciaal Overleg (IPO) over de periode mei tot oktober 2008. Het verslag bestaat uit een rapportage van de werkzaamheden van het IPO over deze periode. Zo wordt o.a. verslag gedaan over de voortgang van de projecten Mooi Nederland, Ruimte voor Klimaat en Gebiedsprofilering en over de IPO-dossiers. Het betreft onder meer de beleidsthema's: Bestuur, Cultuur, Economie, Europa, Landelijk Gebied, Milieu, Ruimtelijke ontwikkeling en Sociaal Beleid.

2. Ecologische verbindingszones
Bij het beheer en onderhoud van ecologische verbindingszones willen GS in eerste instantie het Stimuleringskader Groenblauwe Diensten inzetten. Waar dat niet mogelijk is, overwegen GS om een éénmalige bijdrage voor de eerste vijf jaar voor het beheer en onderhoud aan gemeenten beschikbaar te stellen. Dat blijkt uit een aanvullende notitie van Gedeputeerde Staten aan de statencommissie Ruimte en Milieu.

3. Goedkope buskaarten per 2009
De speciale buskaarten voor de proef met goedkoper openbaar vervoer per 1 januari 2009, moeten makkelijk en betrouwbaar te verkrijgen zijn. De provincie geeft deze opdracht voor de distributie en verkoop van de speciale (strippen)kaarten aan Postkantoren BV.

4. Statenvragen jeugdzorg
De Inspectie Jeugdzorg heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd naar het beleid van 52 residentiele instellingen voor 24-uurs jeugdzorg op het gebied van seksualiteit. In Brabant zijn hiervan 10 instellingen, waarvan 6 instellingen goed scoren en 3 instellingen onvoldoendes scoren als het gaat om vastgelegd beleid met betrekking tot omgaan met seksualiteit. D66 wilde weten wat GS met de resultaten van dit onderzoek gaat doen. GS antwoorden dat nog dit jaar verbetervoorstellen besproken en vastgesteld worden.

5. Memorie van Antwoord
De implementatie van een goederenruit Zuid-Nederland en de positie van het principe modal shift wordt nadrukkelijk omschreven in de Brabantse Strategische Visie Goederenvervoer. Ook is er aandacht voor de prioritering en fasering van de diverse projecten. Dit schrijven GS in een Memorie van Antwoord. Deze wordt betrokken bij de bespreking van het onderwerp tijdens Provinciale Staten op 7 november.

6. Nazorgfonds gesloten stortplaatsen
In verband met de financiële crisis heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan Gedeputeerde Staten informatie gevraagd over de uitzettingen van de provincie en over de uitzettingen van het Nazorgfonds. GS heeft de gevraagde informatie verstrekt.

7. Algemene vergadering VRE
Gedeputeerde Onno Hoes woont de algemene vergadering van de Vereniging van Regio's in Europa bij op 12 tot en met 15 november in Tampere, Finland. De VRE is een netwerkorganisatie van Europese regio's en provincies met 250 leden. Hoes is voorzitter van het comité voor economie en regionale ontwikkeling.

8. Financiële verantwoording medeoverheden
De wijze waarop de financiële verantwoording tussen het Rijk, de provincies en de gemeenten wordt gewijzigd. Tot dusverre werd voor een aantal doeluitkeringen - bij de provincie o.a. bodemsaneringen, stedelijke vernieuwing en regionale mobiliteitsfondsen - door middel van een afzonderlijke accountantsverklaring aan de betreffende ministeries verantwoording afgelegd. Dat komt nu te vervallen en de jaarrekening met de bijbehorende accountantsverklaring is het verantwoordingsinstrument. Door de herziening van de financiele verhoudingenwet geldt deze regeling nu ook voor gemeenten en gemeenschappelijke regelingen. GS informeren de gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.

9. Planologische verordening
Op grond van de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening kan de provincie een verordening vaststellen waarin regels gesteld worden voor het gewenste ruimtelijk beleid binnen de provincie en die doorwerken naar het beleid van gemeenten. Gedeputeerde Staten hebben nu een statenvoorstel in ontwerp vastgesteld waarin zij voorstellen doen voor de inhoud en de opzet van die verordening. Het voorstel zal in de Provinciale Omgevingscommissie op 13 november 2008 besproken worden en nadien in de statencommissie voor Ruimte en Milieu op 21 november 2008. Provinciale Staten zullen zich over de vorm en inhoud van de verordening uitspreken in hun vergadering van 12 december 2008. De reacties die verzameld zijn tijdens de bijeenkomsten die Provinciale Staten hielden over de inrichting van de Brabantse ruimte zullen bij de verdere discussies worden meegenomen.

10. Startnotitie structuurvisie
GS hebben het statenvoorstel vastgesteld met een ontwerp voor de Startnotitie Structuurvisie. De Startnotitie is bedoeld als document ter voorbereiding van de nieuwe Structuurvisie. In de notitie wordt op hoofdlijnen de inhoud, het proces en reikwijdte aangegeven. Het document wordt nog besproken in de Provinciale Omgevingscommissie op 13 november a.s. en vervolgens in de commissie Ruimte en Milieu op 21 november 2008. Vaststelling door Provinciale Staten vindt plaats op 12 december.

11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Woudrichem voor de herbouw van een bedrijfsgebouw aan de Provinciale weg zuid 47; de gemeente Sint Oedenrode voor de bouw van 8 woningen aan de Eerschotsestraat; de gemeente Oirschot voor de herbouw van een woning aan de Lopensestraat 7a; de gemeente Eindhoven voor het plaatsen van een antennemast aan de Vensedijk 7; de gemeente Schijndel voor het oprichten van een bedrijfspand aan de Newtonweg; de gemeente Geertruidenberg voor de bouw van 12 appartementen op de hoek Boterpolderlaan/ Vincent van Goghstraat; de gemeente Breda voor de realisatie van een retraitehotel aan de Seminarieweg 26 te Bavel; de gemeente Zundert voor de bouw van 9 woningen aan de Griendweg te Achtmaal; de gemeente Breda voor de bouw van 3 woningen aan de Hoolstraat 57a te Teteringen; de gemeente Geertruidenberg voor de herontwikkeling van het Blienborchterrein.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Haaren voor de bouw van een tweede bedrijfswoning aan de Heikant 10a te Helvoirt.

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de zienswijze tegen projectbesluit bouwrijpmaken Schoenmakershoek-Oost te Etten-Leur, hebben besloten tot het indienen van een zienswijze vanwege aantasting van provinciale belangen tegen het ontwerp-bestemmingsplan De Rijtse Vennen van de gemeente Deurne, hebben het wijzigingsplan buitengebied 2006 Gemert-Bakel, Natuurcompensatie IPG Bakel-Milheeze (artikel 11 WRO) goedgekeurd en hebben goedkeuring onthouden aan bestemmingsplan Kern Linden van de gemeente Cuijk.


---- --