Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 4 november 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 4 november 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Commissaris niet betrokken bij vergunningverlening E.ON De Commissaris van de Koningin (CdK) Jan Franssen is op geen enkele manier betrokken bij de besluitvorming om provinciale vergunningen af te geven. De vergunningen zijn met ambtelijk mandaat afgehandeld, onder verantwoordelijkheid van de betrokken portefeuillehouders. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de SP-fractie in Provinciale Staten. Er is geen sprake van belangenverstrengeling of zelfs maar de schijn daarvan. Die wordt door anderen opgeroepen, zonder kennis van de feiten.

Naar aanleiding van een artikel in de Revu van 29 oktober 2008 wilde de SP duidelijkheid over de nevenfunctie van de CdK bij aannemingsbedrijf Van Gelder Groep. In het artikel wordt bemoeienis van de CdK gesuggereerd bij de bouw van een kolencentrale van E.ON op de Maasvlakte.

Eventuele aanvaarding van commerciële nevenfuncties legt de CdK altijd voor aan de fractievoorzitters van Provinciale Staten. Deze procedure is in 2006 ook gevolgd bij het commissariaat bij de Van Gelder Groep. De overgrote meerderheid van de fractievoorzitters kon toen akkoord gaan. Een overzicht met alle nevenfuncties legt de CdK voor tijdens zijn jaarlijks functioneringsgesprek met de fractievoorzitters. Om niet iedere mutatie in het lopende jaar te hoeven voorleggen, is gekozen voor dit jaarlijkse overzicht. Volgens de SP schrijft de Provinciewet voor dat alle nevenfuncties van tevoren moeten worden gemeld aan Provinciale Staten. Het college antwoordt dat destijds met de fractievoorzitters van Provinciale Staten bovengenoemde afspraak is gemaakt. "Tot nu toe is de CdK niet gebleken dat aan wijziging van die afspraak behoefte bestaat."

De volledige beantwoording is te vindenbij de schriftelijke vragen onder nr. 2214.

Medewerking Veenweidepact opgeschort maar niet beëindigd De gemeente Ouderkerk, de LTO-Noord afdeling Krimpenerwaard en de Agrarische Jongeren Krimpenerwaard (AJK) hebben hun medewerking aan het Veenweidepact Krimpenerwaard opgeschort maar niet beëindigd. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van VVD, CDA, CU/SGP en PvdA.

Het Veenweidepact Krimpenerwaard is in 2006 door 15 partijen ondertekend en gaat over de aanleg van 2450 hectare natuur. In het pact is opgenomen dat indien een of meer partijen zich niet meer kan vinden in de uitvoering, de medewerking kan worden opgeschort. Ouderkerk, LTO en AJK hebben problemen met de uitvoering. Zij willen dat in de noordrand bij Gouderak nog geboerd moet kunnen worden en zij vinden dat de aankoop van grond te langzaam verloopt. Er zijn inmiddels gesprekken geweest. Ouderkerk beraadt zich en LTO en AJK blijven de medewerking nog opschorten. Zo nodig wordt overgegaan op mediation. De opschorting heeft voor het Veenweidepact vooralsnog geen gevolgen.

De volledige beantwoording is te vindenbij deschriftelijke vragen onder nr. 2196.

Mogelijk alternatief voor Zuiderdieppolders
Tussen de initiatiefnemers van een natuurplan in de gemeente Dirksland en de gedeputeerde Joop Evertse vond op 20 oktober 2008 een gesprek plaats. Zij spraken over een alternatief voor natuurontwikkeling in het oostelijk deel van de Zuiderdieppolders bij Stellendam. In het alternatief gaat het om de polder Roxenisse en omgeving, waar natuurontwikkeling op meer draagvlak zou kunnen rekenen.

Evertse is zich ervan bewust dat geen enkele oplossing juichende mensen zal opleveren. "Als betrokken partijen enigszins met een compromis kunnen leven ben ik al heel tevreden. Het blijft natuurlijk een tussenoplossing. Alle partijen zijn misschien een beetje blij maar het doet ook een beetje pijn." Het alternatief moet politiek en technisch haalbaar zijn, anders worden de oorspronkelijke plannen alsnog uitgevoerd.

Meer bussen tussen Leiden, Oegstgeest en Noordwijk Vanaf januari 2009 gaan er in de Duin-en Bollenstreek meer bussen rijden tussen Leiden, Oegstgeest en Noordwijk. Lijn 44 tussen Leiden en Noordwijk gaat vier keer per uur rijden en in de middag zelfs acht keer per uur. Lijn 57 tussen Leiden en Oegstgeest gaat in de avonduren en op zaterdag een halfuursdienst rijden. Dit is het antwoord op een analyse die op verzoek de Reizigersadviesraad Openbaar Vervoer Holland Rijnland (ROVH) is uitgevoerd naar het netwerk van buslijnen in de Duin- en Bollenstreek. Door herschikking en introductie van nieuwe buslijnen blijkt dat de huidige lijn 42 weinig toegevoegde waarde meer heeft. Hoewel lijn 42 vervalt blijven wel alle bestemmingen bereikbaar. Sommige reizigers op de huidige lijn 42 krijgen weliswaar met een overstap te maken, maar soms wel met een kortere reistijd en/of meer reismogelijkheden. Voor de reizigers tussen Noordwijk/Katwijk en Leiden Centraal gaat de frequentie omhoog en de reistijd wordt korter.