Antilliaanse sprinter krijgt alsnog Olympische Medaille


BEIJING, 20081104 -- Sinds de Olympische finale op de 200 meter sprint in Beijing is het Olympisch Comité van de Nederlandse Antillen (NAOC) bezig met het officiële protest tegen de diskwalificatie van de zilveren medaille winnaar Churandy Martina. De ad-hoc Commissie van het internationale sporttribunaal (CAS) besloot echter in Beijing dat zij gezien de complexiteit van de zaak deze niet aldaar zou behandelen.

Het NAOC werd verzocht om uiterlijk 1 september 2008 haar officiële protest tegen de Internationale Atletiek Federatie (IAAF) in te dienen. Vervolgens werd het echter duidelijk dat zowel het Olympisch Comité van de USA (USOC) als de atletiekbond (USATF) een verzoek hadden ingediend als interveniërende partij. Dit vertraagde het proces aangezien NAOC vervolgens protesteerde tegen de interventie van de USATF, aangezien deze op basis van de Olympische regelgeving door USOC vertegenwoordigd wordt.
Op 17 Oktober 2008, werd het protest van NAOC geaccepteerd, hetgeen betekent dat NAOC twee tegenpartijen heeft: de IAAF en USOC.
Vervolgens stelde CAS afgelopen vrijdag de tentatieve datum voor de behandeling van de rechtzaak op 5 december. Dit wordt definitief op het moment dat alle drie partijen dit accorderen.

Reeds sinds september heeft zich echter een belangrijk voorval plaatsgevonden. De Amerikaanse Atleet Shawn Crawford, die in eerste instantie als vierde finishte maar Beijing verliet met de Zilveren Medaille had evenals Churandy Martina nog wedstrijden gepland in Europa. Bij de wedstrijd Weltklasse in Zürich (Zwitserland) heeft Crawford de Olympische zilveren medaille aan Churandy teruggegeven. Hiermee bevestigde hij hetgeen hij in China al tegenover de pers had verklaard, dat hij het oneens was met het Amerikaanse protest tegen Churandy Martina.

Dit gegeven zal hoogstwaarschijnlijk veel internationale aandacht opleveren voor deze "David-Goliath zaak". Het is immers een feit dat de Olympische sporters centraal staan bij de Olympische Spelen. Nu bewijst Shawn Crawford heel duidelijk hoe hij als Olympisch sporter vindt dat de zaak afgehandeld moet worden.





Olympisch Comite Ned.Antillen