Amsterdam massaal in beweging tijdens start Nationale Week van Dialoog


Amsterdam, 20081104 -- Onder het motto In beweging komen ging vanmorgen vroeg de Dag van de Dialoog in Amsterdam van start. De aftrap vormde tevens de officiële start van de eerste Nationale Week van de Dialoog waaraan 33 Nederlandse steden meedoen. Een recordaantal van 8.000 mensen gaat deze week met elkaar aan tafel voor een goed gesprek. In Amsterdam waren dat er vandaag zo'n 1500. Later deze week zullen nog 6500 Nederlanders in andere steden hetzelfde doen.

De sportieve aftrap werd verricht in het Amsterdamse stadhuis door wethouder Freek van Ossel en Cees van Vliet, directeur Winkelorganisatie van Albert Heijn Nederland, die aan alle dialoogtafels een dialoogpakket beschikbaar stelde. Vervolgens verzorgde Sportcity een sportieve warming-up en bood alle deelnemers een gratis dagpas aan waarmee zij ook letterlijk in beweging kunnen komen. Ook zijn er proeflessen voor de beauty-body-balance verstrekt.

Na de sportieve start gingen de deelnemers de stad in om aan te schuiven aan één van de 166 dialoogtafels die kris kras door de stad verspreid stonden bij scholen, migrantenorganisaties, bedrijven, woningcorporaties, religieuze instellingen of gewoon bij mensen thuis.
Aan de dialoogtafels werden ervaringen uitgewisseld aan de hand van het thema "In beweging komen". Vragen die aan de orde kwamen waren; wat brengt jou in beweging? Wat motiveert je of maakt je misschien boos waardoor je in actie komt? Hoe zou je willen dat Amsterdam er in de toekomst uitziet? Iedereen stelde zichzelf de vraag; wat kan ik daaraan bijdragen?

Dialoog verzacht het hart
De Dag van de Dialoog is een initiatief van Art.1, de landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie, en Nieuwe Maan, adviseurs maatschappelijke vernieuwing. Het doel van de organisatoren is om de kloof tussen verschillende groepen in de samenleving te verkleinen en de onderlinge binding te versterken.
De dialoog is een gespreksvorm waarbij de gelijkwaardigheid van sprekers en het luisteren naar elkaar voorop staan. Of zoals Burgemeester Opstelten het tijdens de uitreiking van het boek over 2 jaar dialoog in Nederland zo mooi zei "Het debat scherpt de tong, de dialoog verzacht het hart".

Nationale Week van de Dialoog
De Amsterdamse Dag van de Dialoog vormt dit jaar het begin van de eerste Nationale Week van de Dialoog die van 3 tot 9 november plaatsvindt in Nederland. Ruim 30 steden organiseren deze week een Dag van de Dialoog. Aan bijna 1.000 tafels ontmoeten 8.000 mensen elkaar en spreken vrij over hun ervaringen in hun wijk of gemeente.
Initiatiefnemers Art. 1 en Nieuwe Maan organiseerden de Nationale Week van de Dialoog met als doel de maatschappelijke waarde van de dialoog landelijk zichtbaar te maken en meer personen en organisaties te inspireren hieraan deel te nemen. Met steun van het Oranje Fonds zijn trainingen en materiaal ontwikkeld ten behoeve van de Dag van de Dialoog.
Ook Albert Heijn, het Nederlandse Rode Kruis en Woningcorporatie Ymere ondersteunen de landelijke uitbreiding van de Dag van de Dialoog. De burgemeesters Job Cohen en Ivo Opstelten en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden op als ambassadeurs.

Voor meer informatie en logo nederlandindialoog.nl/100-Pers.html





Ingezonden persbericht