Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GrootSpraak 2009: Boreas, Valuas en Oud Sluis in het zonnetje

Hoog Soeren, 3 november 2009. Vanmiddag werd in restaurant De Echoput de derde editie van GrootSpraak, de enige restaurantgids waarin wijn centraal staat, gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd uitgereikt door hoofdredacteur Ronald de Groot aan Peter Klosse als oprichter van de Academie voor Gastronomie, die jaarlijks vele gastheren en sommeliers van niveau aflevert. De prijzen gingen dit jaar naar Valuas (Wijnrestaurant van het jaar), Boreas (Restaurant van het jaar) en Oud Sluis (Champagnerestaurant van het jaar). De Groot benadrukte nog om alle misverstanden weg te nemen: "Deze restaurants hebben allen het hele jaar door een uitstekende prestatie geleverd en hebben hun titel verdiend. Helaas voor de overige genomineerde restaurants, welke wellicht volgend jaar in aanmerking zullen komen voor een van de titels."

Juyrapport

Marcel Zwaghoven is degene die de prachtige wijnkaart verzorgt voor het Venlose Valuas. Dit restaurant straalt passie voor wijn uit. Wijn krijgt hier alle liefde en aandacht met en naast voortreffelijk eten in een mooie ambiance opgediend in ware gastvrijheid door Marcel en zijn staf. Nico Boreas van restaurant Boreas uit Heeze is al jaren een chef om nauwgezet te volgen. Ieder jaar overtrof hij zichzelf. Die voortdurende vooruitgang is natuurlijk ook in hoge mate te danken aan de inzet van fantastische gastvrouw Sonja. Boreas is nog steeds een bedrijf in opbouw. Dat betekent dus dat hier we de komende jaren nog veel kunnen verwachten. Oud Sluis in Sluis kreeg een score van 9,5 en vijf trosjes in de allerhoogste regionen van GrootSpraak. Onder de bezielende leiding van Geoffrey Hendrikse heeft Oud Sluis een heel uitgebalanceerde collectie Champagnes samengesteld. Er is hier gekozen voor prachtige Champagnes die bij uitstek geschikt zijn voor bij de maaltijd. Zeker bij de visgerechten uit de keuken van Sergio Herman.

Meer stijgers dan dalers

GrootSpraak laat dit jaar opvallend meer stijgers dan dalers zien. Restaurants kunnen stijgen in algemene waardering of als wijnrestaurant, waarbij men meer trosjes achter de naam ziet verschijnen. Een opvallende stijger is l'Atelier (Gulpen), die zowel meer punten als een hogere waardering voor de wijnkaart kreeg. De Burgemeester (Linschoten), Cour du Nord (Nooitgedacht) en het Koetshuis Schuttersveld (Enschede) stegen met name in punten. Le Défi (Sprang Capelle), Apicius (Bakkum), Wilhelminapark (Utrecht) mochten zich verheugen in een hoger aantal trosjes. Een restaurant kan ook een mindere waardering krijgen door bijvoorbeeld het vertrek van de chef of doordat niet meer wordt waargemaakt wat prijs/kwaliteit pretendeert. Voorbeelden van dit laatste zijn Château Neercanne (Maastricht), De Fuik (Aalst), De Lindenhof (Giethoorn).

Handige lijstjes

GrootSpraak beschrijft ruim 350 restaurants waarvan zowel de gastronomische kant als de totale wijnbeleving onder de loep zijn genomen. Daarnaast vindt men handige lijstjes in de gids zoals 'open op zondag', 'open op maandag' en de 'lievelingsadresjes'. Waarderingen worden uitgedrukt in cijfers (1-10) en wijntrosjes (1-5). Nieuw is de vermelding "KG", waarmee de auteurs aanduiden of eigen wijn meegebracht mag worden en hoeveel kurkengeld in rekening gebracht wordt. Uiteraard heeft GrootSpraak ook een aantal nieuwkomers zoals Etablissement 1880 in Groede opgenomen (score: 7,5).

Grootspraak zal vanaf heden besteld worden via www.grootspraak.nl

Technische gegevens:

Titel: GROOTSPRAAK

Auteur: Ronald de Groot

Prijs: ¤ 9,95

Uitvoering: garenloos gebrocheerd met zijbelijming Omvang: 336 pagina's
Illustraties: geen
Formaat: 13cm X 15 cm