Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Inbreng debat over Begroting 2009:

PvdA vraagt aandacht voor jeugd, wonen en sociaal beleid

De PvdA heeft tijdens de behandeling van de begroting 2009 in de Haarlemse gemeenteraad maandag 3 november aandacht gevraagd voor jeugd, wonen en sociaal beleid. De PvdA diende onder andere moties in die het College van B&W vraagt om nu snel een definitief onderkomen te vinden voor de jongerencentra Flinty's en Prisma, op termijn te komen tot het opheffen van de voedselbank omdat de gemeente het zelf moet kunnen en nieuwbouwwoningen veiliger te maken.

De Haarlemse gemeenteraad spreekt deze week over de begroting 2009. In juni werden in de Kadernota al de kaders voor deze begroting vastgesteld door de gemeenteraad. Daarbij werd op initiatief van de PvdA fors extra geld beschikbaar gesteld voor sociaal beleid. De gemeenteraad nam toen voorstellen van de PvdA aan om extra te investeren in welzijnswerk, jongerenwerk, WMO en armoedebeleid. Deze voorstellen zijn nu in de begroting verwerkt. Daarnaast wordt door het College van B&W ook extra geld uitgetrokken voor monumenten en een klimaatneutrale stad.

PvdA-fractievoorzitter Stan Kaatee: "Voor de PvdA is er, gezien de grote wijzigingen die al bij de Kadernota zijn aangebracht, geen reden om opnieuw grote financiële wijzigingsvoorstellen te doen. Wel vragen wij extra aandacht voor de drie speerpunten van de fractie deze periode: jeugd, wonen en sociaal. Op al deze thema's heeft de PvdA moties ingediend, die vragen om extra inzet van het College van B&W".

Al langer vraagt de PvdA aandacht voor de positie van jongerencentra in de stad. Kaatee: "Veel jongerencentra, zoals Flinty's, zitten in tijdelijke locaties. Dat geeft veel onzekerheid en de jongerenwerkers kunnen niet permanent investeren in hun jongeren. De PvdA wil hier vanaf. Jongerencentra zijn zo belangrijk voor Haarlemse buurten dat ze een vaste plek verdienen. Wij hebben daarom een motie ingediend die het College vraagt om in Noord, Centrum en Schalkwijk een definitieve locatie te vinden voor een jongerencentrum. Dat zijn de wijken waar de jongerencentra in tijdelijke locaties zijn gevestigd". Daarnaast stelt de PvdA voor om jongeren beter te betrekken bij het maken van ruimtelijke plannen, zodat er meer rekening kan worden gehouden met hun wensen voor bijvoorbeeld ruimte voor sport en spel.

Op het gebied van wonen heeft de PvdA twee moties ingediend. Eén vraagt het College van B&W om alle nieuwbouwwoningen die in de stad worden gebouwd te laten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Op die manier moeten de Haarlemse woningen tot de veiligste van het land gaan behoren. De tweede motie vraagt om een experiment met 'gestippeld wonen' voor ouderen. Dit is een vorm van gemeenschappelijk wonen, waarbij leden van een woongroep verspreid wonen over een complex waar ook andere bewoners wonen. De PvdA wil daarmee tegemoet komen aan de groeiende vraag naar wonen in een woongroep van met name oudere Haarlemmers.

Tenslotte heeft de PvdA een motie ingediend over de voedselbank. De PvdA vindt dat de voedselbank overbodig moet worden gemaakt, doordat alle Haarlemmers zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. De motie vraagt een extra inzet van het College van B&W om de mensen die op dit moment gebruik maken van de voedselbank te ondersteunen met bijvoorbeeld het vinden van een baan, schuldhulpverlening en het krijgen van de bijstand waar zij recht op hebben. Kaatee: "Op termijn zou de Voedselbank zo overbodig moeten worden. Uiteraard kan dat pas als de gemeente zijn eigen zaakjes op orde heeft".

*** EINDE PERSBERICHT **