Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 4 november 2008

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen


2. Vaststellen van de besluitenlijst van de vergadering van 28 oktober 2008


3. Raadsvragen

08.17984 ragen van het lid van de raad, Ineke van Exter, namens de fractie PvdA inzake V
hondenbeleid

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Ineke van Exter, heeft ons bij brief van 24 september vragen gesteld inzake hondenbeleid.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.


---


4. Bespreekstukken

08.17172 Mandatering bevoegdheden op grond van de Algemene plaatselijke verordening Bruinooge
Probleemstelling:
Op 2 oktober 2008 heeft de gemeenteraad de Algemene plaatselijke verordening (Apv) vastgesteld. De Apv is met ingang van 16 oktober 2008 in werking getreden. Als gevolg hiervan zijn de grondslagen van diverse gemandateerde bevoegdheden gewijzigd. Deze bevoegdheden op grond van de Apv dienen opnieuw te worden gemandateerd.

Besluit:

1. Aan de (plv.) chef district Noord-Kennemerland politieregio Noord-Holland Noord, de Commandant brandweer en rampenbestrijding, de sectorhoofden Stadsontwikkeling en Stadsbeheer en het afdelingshoofd Stadstoezicht de bevoegdheden te verlenen zoals vermeld in de bij dit besluit behorende bijlage 1.

2. De geldende besluiten waarbij de bevoegdheden, conform bijlage 2, op grond van de Apv (vastgesteld bij raadsbesluit van 26 juni 2006) zijn verleend gelijktijdig in te trekken.

3. Te bepalen dat ondermandaat/volmacht/machtiging is toegestaan, al dan niet onder voorwaarden.

4. Dat de besluiten 1 tot en met 3 met terugwerkende kracht in werking treden op 16 oktober 2008.

5. Deze besluiten bekend te maken in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.

6. Deze besluiten te verwerken in het Bevoegdhedenregister.


08.17086 Overdracht taken Politie Bijzondere Wetten naar gemeente Bruinooge
Probleemstelling:
In het kader van de kerntakendiscussie die is gevoerd bij de Politie Noord-Holland- Noord, is besloten dat de vergunningverlening en controle/toezicht en handhaving op basis van de Drank- en Horecawet (DHW), Wet op de kansspelen (Wok) en Algemene plaatselijke verordening (Apv) niet behoort tot de kerntaken van de politie. Op 24 juni 2008 heeft het college het Veranderplan Project Doorlichting Organisatie: Samen Doen vastgesteld. De rapportage domeinverkenning PDOO en de deelopdracht PDOO vergunningen en ontheffingen en daarmee samenhangend toezicht en handhaving, maakten deel uit van dit besluit. Met dit besluit is het college tevens akkoord gegaan met een nadere uitwerking van de overdracht van de Politietaken Bijzondere wetten naar de gemeente. In overleg met de portefeuillehouder is afgesproken om, in het kader van regionale samenwerking en verantwoordelijkheid, een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten Bergen, Castricum en Heiloo aan te gaan, mits de taken beperkt blijven tot de uitvoering van de Drank- en Horecawet (DHW) en Wet op de kansspelen (Wok); kostendekkend worden uitgevoerd en voor de dienstverlening een "fee" in rekening wordt gebracht.
In de achterliggende startnotitie "Overdracht taken Politie Bijzondere Wetten naar Gemeente Alkmaar" zijn de randvoorwaarden en opdracht tot nadere uitwerking vorm gegeven.


---

Besluit:

1. In te stemmen met de startnotitie "Overdracht taken Politie Bijzondere Wetten naar Gemeente Alkmaar".

2. Opdracht verlenen aan het hoofd van de sector Stadsbeheer, in uitwerking door het hoofd van de afdeling Gebruik en Vergunningen Buitenruimte, tot het concreet realiseren van deze overdracht en de daarin genoemde kaders, middelen en te leveren producten.


08.17689 Rapportage Publiekszaken (Omnibusonderzoek 2008) Bruinooge
Probleemstellingen:
Binnenkort is de burger vrij in de keuze naar welke gemeente men gaat voor rijbewijs (vanaf 2009) en reisdocument (na 2009). De sector Publiekszaken wil graag weten wat de burger zou doen: kiest deze dan voor de eigen of voor een andere gemeente? Welke factoren spelen een rol bij die keuze? De sector Publiekszaken wil verder weten of de burger bekend is met servicenorm rond wachttijden ("Service en kwaliteit binnen de afgesproken tijd"), op welke wijze men daarvan kennis heeft genomen en wat men vindt van de inzet van een tegenprestatie.
Ook wil de sector Publiekszaken weten op welk dagdeel de balies volgens de klant zonder afspraak moeten kunnen worden bezocht. En wat de klant vindt van het van het idee om een deel van de dag uitsluitend te bestemmen voor bezoek op afspraak.

Besluit:

1. In te stemmen met de resultaten van het omnibusonderzoek 2008 m.b.t. het onderwerp Publiekszaken.

2. In te stemmen met de conclusies en aanbevelingen bij dit onderzoek.


08.17239 Opwaarderen van Alkmaarse volkstuinen Meijer
Probleemstelling:
Voor de G31 is een rijksbijdrage beschikbaar gekomen om te investeren in volkstuinen. Voor Alkmaar betekent dit dat we een bijdrage van 100.000 kunnen krijgen voor investeringen in volkstuinen in de stad. De bijdrage dient ingezet te worden voor de aanleg of substantiële uitbreiding van volkstuincomplexen. Verplaatsen mag niet. Wanneer er niet geïnvesteerd kan worden in nieuwe complexen dan wel uitbreiding van bestaande, kunnen we een gemotiveerd verzoek indienen voor het opwaarderen of opknappen van bestaande complexen.

Besluit:

1. Op budgettair neutrale wijze opnieuw (langdurige) pachtcontracten met kostendekkende huurprijzen voor de verschillende complexen af te sluiten met de Federatie van Alkmaarse Tuindersverenigingen.
2. De nota Amateurtuinen in Alkmaar vast te stellen en ter kennisname aan te bieden aan de raadscommissie Samenlevingszaken.


08.17593 Sporttarieven 2009 en gewijzigde opzet zwemlessen Meijer
Probleemstelling:
Op 10 juli 2007 stelde het college de ontwikkeling van de sporttarieven vast tot het jaar 2010 (stuknr. 10805). Voor de zwemlessen wil het Sportbedrijf vanaf 2009 met
---

een effectiever en bedrijfsmatiger lesprogramma werken, hetgeen leidt tot een advies aanpassing van de tarieven op dit punt.

Besluit:

1. Kennis nemen van de sporttarieven voor 2009.
2. Instemmen met een gewijzigde opzet van de zwemlessen.
3. Instemmen met het daaraan gekoppelde tarief.
4. Overleg opstarten met de sector samenlevingszaken over kortingsmogelijkheden zwemlessen voor houders van de stadspas.
5. Nader inzicht tegemoet te zien voor wat betreft de financiële consequenties in relatie tot bestaande taakstellingen.

08.17243 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO aanvraag bouwvergunning eerste fase voor het Binnendijk oprichten van 63 woningen, 43 appartementen en 172 parkeerplaatsen aan de Jan de Heemstraat ter plaatse van het voormalig Horizon College

Probleemstelling:
Het onderhavige woningbouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan, Uitbreidingsplan-in-onderdelen "De Hoef I", maar passend binnen de nota van uitgangspunten "Geestmolen". Reeds in oktober 2003 heeft uw college, met instemming van de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer, de ontwikkelingsmogelijkheden en randvoorwaarden voor onderhavige locatie vastgesteld. Het bouwplan is vanuit stedenbouwkundig en welstandelijk oogpunt akkoord. Na de verplichte publicatie van de ingekomen bouwaanvraag eerste fase is één reactie ontvangen van de bewoners van de Willem Hedastraat 4E.

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO ten behoeve van aanvraag bouwvergunning eerste fase voor het oprichten van 63 woningen, 43 appartementen en 172 parkeerplaatsen aan de Jan de Heemstraat ter plaatse van het voormalige Horizon College.

08.17982 Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar Alsemgeest/
Binnendijk
Probleemstelling:
Vorige week is de intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar op 30 oktober besproken in het college. Naar aanleiding van het PONK afgelopen donderdag is de tekst van de intentieverklaring aangepast.

Besluit:
In te stemmen met de aangepaste tekst van de intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar.

08.17985 Verhoging parkeertarieven en parkeerverordening 2009 Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 28 oktober jl. heeft u besloten om de aanbieding van de BAM, om voor een bedrag van 30,6 miljoen een Schelphoekgarage te bouwen, met een positief advies voor te leggen aan de Raad. De garage dient betaald te worden door de eerdere onrendabele investering van 8,5 miljoen weer op te voeren en een verhoging van de
---

betaalde parkeertarieven met 20%. Deze tariefsverhoging genereert ca 1,1 miljoen per jaar.
Naast de 30,6 miljoen zijn er nog "aanloopkosten" die op kunnen lopen tot 3 miljoen (rentekosten 2 miljoen) en tijdelijke maatregelen voor eerdere ingebruikname. Voorgesteld wordt om de parkeertarieven al voor 2009 te verhogen en de extra inkomsten van 2009-2011 voor de dekking van deze aanloopkosten te benutten.
Voorts zijn er de laatste vier jaar vanuit Overstad, het Blaeustraatkwartier, de Randersdijk, de Schelphoek en het Emmakwartier verzoeken binnen gekomen voor aanpassingen in de parkeerregulering. Er wordt voorgesteld om die verzoeken te honoreren en mee te nemen in de toch te wijzigen parkeerverordening.

Besluit:
Bijgaande raadsbijlage d.d. 4 november 2008, vast te stellen en ter besluitvorming voor te leggen aan de Raad.

08.17308 Rapportage Loket voor Wonen, Welzijn en Zorg (Omnibusonderzoek 2008) V.Veen
Probleemstelling:
Bij het inrichten van het loket voor Wonen, Welzijn en Zorg wil men graag rekening houden met de wensen van de klant. Om na te gaan wat de wensen van die klanten zijn, is in opdracht van de sector Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Alkmaar in het Omnibusonderzoek van 2008 hierover een aantal vragen gesteld. De resultaten van het omnibusonderzoek worden meegenomen en gewogen in de periode tot 2011, waarin het loket verder zal worden uitgebouwd (doorontwikkeling).

Besluit:

1. In te stemmen met de resultaten van het omnibusonderzoek 2008 m.b.t. het onderwerp Loket voor Wonen, Welzijn en Zorg.
2. In te stemmen met de conclusies en aanbevelingen bij dit onderzoek.


08.17126 Voortgang en draagvlakvorming ondernemersfonds V.Dam
Probleemstelling:
Bij besluit d.d. 27 mei 2008 heeft u kennisgenomen van het verzoek van stichting Ondernemend Alkmaar (OA) aan de gemeente om medewerking te verlenen aan de vorming van een ondernemersfonds middels een nieuw in te stellen reclameheffing. Uit het ondernemersfonds zullen projecten en activiteiten worden gefinancierd ter verbetering van het ondernemingsklimaat. Op 17 juni is hierover op uw verzoek een opiniërende discussie gevoerd door de commissie SOB. De uitwerking hiervan in een verordening reclameheffing en convenant wordt door OA voortvarend opgepakt. Ook heeft OA geconcludeerd dat draagvlakvorming onder ondernemers voor de totstandkoming van het ondernemersfonds van essentieel belang is. Daarbij gaat zorgvuldigheid boven snelheid. OA meldt in bijgevoegde brief op welke wijze aan draagvlakvorming wordt gewerkt en hoe zij het draagvlak willen meten.


---

Besluit:

1. Kennis te nemen van de voortgang van de vorming van het ondernemersfonds en de brief van OA d.d. 06.10.08 over draagvlakvorming ten behoeve van het ondernemersfonds.

2. In te stemmen met verzending van bijgevoegde reactie aan OA.
3. In te stemmen met de verzending van bijgevoegd memo aan commissie SOB over de voortgang van de vorming van het ondernemersfonds, de brief van OA en de uw reactie hierop.


6

Voor akkoord geparafeerde stukken

08.17592 Wijziging bevoegdhedenregister Sportbedrijf Bruinooge
Probleemstelling:
Ter bevordering van efficiënte en effectieve werkprocessen is het gewenst om de bevoegdheden van afdelingshoofden, senior medewerker advies&beleid en budgethouders aan te passen in het bevoegdhedenregister.

Besluit college van b&w /burgemeester:
1. Aan de budgethouders en sr. Medewerker advies&beleid van het sportbedrijf volmacht/machtiging te verlenen tot het vertegenwoordigen van de gemeente bij het verrichten van civielrechtelijke rechtshandelingen.
2. De bevoegdheden en de financiële grenzen voor wat betreft het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen te wijzigen conform de bijlage.
3. Dit besluit te verwerken in het Bevoegdhedenregister.
4. Dat dit besluit in werking treedt op de eerste dag na bekendmaking ervan in de rubriek Officiële Mededelingen van het Alkmaars Nieuwsblad.


08.17589 Eindejaarsuitkering huishoudens met een minimuminkomen V.Veen
Probleemstelling:
Het kabinet heeft 50 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor de uitvoering van minimabeleid. Beoogd is om via de gemeenten de huishoudens met een inkomen tot
120% van het sociaal minimum in 2008 extra te ondersteunen. Concreet gaat het om een bedrag van 50 euro per huishouden. Voor de uitvoering van deze regeling dient het college beleidsregels vast te stellen. Voor de uitvoering van de regeling is voor Alkmaar een bedrag van 322.000, - beschikbaar.

Besluit:

1. In te stemmen met de beleidsregels voor het uitvoeren van ` de regeling eenmalige eindejaarsuitkering voor huishoudens met een minimuminkomen' .
2. Het hiervoor bestemde bedrag van 322.000,00 waarvan de bate opgenomen is in de septembercirculaire gemeentefonds en de bestuursrapportage september 2008 als last te verantwoorden onder het product minimabeleid.


08.17745 Verlenging samenwerkingsovereenkomst Vroonermeer Noord Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 27 juni 2007 hebben de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Vroonermeer Noord een Samenwerkingovereenkomst (SOK) ondertekend. Die overeenkomst eindigt op het moment van ondertekening van de Raamovereenkomst (ROK) of op 1 oktober 2008 indien er dan geen Raamovereenkomst tot stand is gekomen, tenzij partijen gezamenlijk overeenkomen deze overeenkomst te verlengen. Zolang er geen plan is met een sluitende grondexploitatie kan er geen Raamovereenkomst worden gesloten. De stuurgroep heeft daarom op 4 september
2008 besloten om de SOK tot 1 april 2009 te verlengen. Daartoe is bijgaande overeenkomst opgesteld.


---

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst die regelt dat de samenwerkingsovereenkomst tot 1 april 2009 wordt verlegd.
2. De burgemeester machtigt wethouder N. Alsemgeest om namens de gemeente de overeenkomst te ondertekenen tijdens de volgende stuurgroepvergadering op 5/11/08.


08.17332 Raadsbesluit inzake instellen bestemmingsreserves en toevoegingen daaraan V.Dam
Probleemstelling:
In de bestuursrapportage van september 2008 is aangegeven dat de uitgaven op een aantal voor 2008 toegekende budgetten later dan 2008 gerealiseerd zullen worden. Middels bijgevoegd raadsvoorstel wordt voorgesteld voor deze budgetten een bestemmingsreserve te vormen.

Besluit:
In te stemmen met bijgevoegd raadsvoorstel en dit aan de raad aan te bieden ter vaststelling in de raad van 4 december a.s..


---


---- --