Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 4 november 2008

Geur aangevallen spint kan plantenschade voorkomen

Gepubliceerd op 4 november 2008


Door roofdieren aangevallen spint of spintmijten scheiden een geur af waardoor de overige spint in een slaaptoestand gaan. Het effect zou gebruikt kunnen worden bij de biologische bestrijding van deze dieren. Dit ontdekten een groep onderzoekers onder leiding van dr. Martijn Egas van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Egas en zijn collega's ontdekten dat spint in een slaaptoestand gaan, diapause genaamd, wanneer ze geconfronteerd worden met roofdieren. Normaal gaan deze dieren alleen in deze toestand om langdurige periodes van koude, droogte of voedselschaarste te overleven. Om te onderzoeken hoe een aanval van roofdieren diapause induceert, gebruikten de wetenschappers een opstelling waarin ze spint blootstelden aan de lucht uit één van twee verschillende kamers. In de eerste kamer zat spint in hun normale toestand bonenblad te eten. In de tweede kamer werd spint door een roofmijt aangevallen.

Uit de resultaten bleek dat blootstelling aan de lucht uit de kamer waar de roofmijtaanval plaatshad, zorgde voor een 15% hogere kans dat spint in de slaaptoestand ging. Volgens de onderzoekers kan dit effect misschien gebruikt worden bij biologische bestrijding van spint. "Het verspreiden van roofdiergeuren zou een significante reductie in schade aan planten kunnen bewerkstellingen, vooral wanneer toegepast tijdens de oogst," zegt Egas.

De resultaten van het onderzoek zijn on-line gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Naturwissenschaften (Dec. 2008, vol. 95 no. 12).

Verwijzingen

Artikel in Naturwissenschaften
Website IBED
Bron: UvA Persvoorlichting

Zie het origineel