Gemeente Zwolle

Vijftig euro voor Zwolse minima bovenop jaarlijkse extraatje

Datum uitgave persbericht: 11/04/2008

Zwollenaren die moeten rondkomen van een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm ontvangen dit jaar twee extra bijdragen van vijftig euro. Zwolle ontving ruim drie ton van het Rijk om nog dit jaar een extraatje van vijftig euro te kunnen uitkeren. Daarnaast verstrekt de gemeente zelf aan de minima een extraatje van nog eens vijftig euro voor de kosten van deelname aan activiteiten en/of de aanvullende zorgverzekering.

Ondanks pogingen van Rijk en gemeente om de positie van mensen met een laag inkomen te verbeteren, blijft de positie van deze mensen kwetsbaar. Daarom heeft de Tweede Kamer voor dit jaar extra middelen beschikbaar gesteld voor een eenmalige uitkering. De gemeente ondersteunt de wens van de Tweede Kamer dit extraatje te laten gelden voor mensen met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm.

Eenmalige bijdrage

Daarnaast stelt het college voor om een eenmalige bijdrage voor de kosten van aanvullende zorgverzekering te verlenen. Dit past ook in het streven van het college dat mensen met een laag inkomen zich goed (kunnen) verzekeren tegen een betaalbare premie voor kosten van ziekte. De bijdrage geldt voor alle mensen die deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering, maar ook voor alle ouderen met een laag inkomen. Dit betekent vijftig euro per persoon van 18 jaar of ouder.

Publiciteitscampagne

Naar schatting leven ongeveer 6650 huishoudens in Zwolle van een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Op basis van ervaringsgegevens wordt ingeschat dat daadwerkelijk ruim 4600 huishoudens worden bereikt. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, wordt de regeling via een publiciteitscampagne onder de aandacht van de Zwollenaren gebracht.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 04-11-2008 tot 03-12-2008