Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG wijst kabinetsstandpunt 25 omgevingsdiensten af

04.11.2008

De VNG wijst het kabinetsstandpunt over de omgevingsdiensten voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van VROM-regels af. Het kabinet blijft inzetten op de vormgeving van 25 omgevingsdiensten, met hetzelfde grondgebied van de 25 veiligheids- en politieregios. Het kabinet ziet weliswaar voorlopig af van een verplichting, maar blijft voor de lange termijn wel degelijk vasthouden aan deze structuur. De vorming van 25 omgevingsdiensten is een te centralistische oplossing voor een complex vraagstuk. De VNG vindt dat de kwaliteit moet centraal staan en niet de structuur.

Het kabinet lijkt met het voorlopig loslaten van 25 verplichte omgevingsdiensten tegemoet te komen aan de kritiek van IPO en VNG op het rapport van de commissie Mans. De VNG vindt deze tegemoetkoming van het Kabinet onvoldoende.

Burgers en bedrijven die een vergunning aanvragen of gecontroleerd worden verwachten kwaliteit. Een kwaliteitsimpuls bij vergunningverlening en handhaving op bepaalde VROM terreinen is nodig. Door de hoeveelheid en complexiteit van wetgeving en de krapte op de arbeidsmarkt staan de kwaliteit en de continuïteit onder druk. Eind september hebben VNG en IPO daarom een voorstel gedaan waarin het verbeteren van de kwaliteit centraal staat. Het kabinet verzoekt VNG en IPO nu dit voorstel verder uit te werken.

Verdere afspraken over het invullen van het VNG/IPO voorstel is naar de mening van de VNG niet zinvol nu het kabinet het streven naar 25 omgevingsdiensten niet loslaat. IPO en VNG trekken derhalve hun intentieverklaring in en zullen zich beraden over verdere vervolgstappen. Niet de structuur, maar de kwaliteit moet centraal staan. Dan kunnen gemeenten van onderaf vorm geven aan een landelijk dekkend netwerk van uitvoeringsdiensten.

Leidend daarbij zijn duidelijke kwaliteitseisen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Gemeenten die deze kwaliteit niet op eigen kracht kunnen leveren, kunnen een vorm van samenwerking aangaan met andere gemeenten. Zo ontstaat maatwerk met respect voor bestaande samenwerkingsverbanden. Door de invoering van 25 omgevingsdiensten wordt de afstand tussen de burger en gemeente vergroot.

Den Haag, 4 november 2008