Eco-urn wint internationale Funeral Award


BROEK OP LANGEDIJK, 20081104 -- De Eco-urn van het gelijknamige bedrijf uit Broek op Langedijk heeft de felbegeerde Funeral Award in de wacht gesleept. Zaterdagavond 25 oktober 2008 heeft de (Belgische) vakjury het bij de award behorende beeld aan de vertegenwoordiger van Eco-urn overhandigd.

De award is een zeer waardevolle erkenning voor het nieuwe product, dat inmiddels door specialisten in de uitvaartbranche in de hele wereld veelvuldig in gebruik wordt genomen. Eco-urn BV is onderdeel van DFW Europe BV dat crematoriumovens ontwikkelt, bouwt en wereldwijd plaatst en onderhoudt.

De eco-urn is anders dan alle biologisch afbreekbare urnen die tot dusver zijn ontwikkeld. Wordt deze urn boven de grond geplaatst - thuis of in een columbarium - dan gebeurt er niets. Maar wanneer hij in de grond wordt geplaatst, verrichten (van nature in de grond aanwezige) micro-organismen hun werk en wordt de urn pas afgebroken. Daarmee worden de urn met zijn inhoud één met de natuur.

Het proces
Het voor het milieu zeer positieve effect wordt bewerkstelligd door het gebruik van polylactide, een extract van gemodificeerd maïszetmeel dat wordt verkregen door reactieve extrusie: de oorspronkelijke moleculaire samenstelling van het beginproduct maïs wordt door het toevoegen van ander biologisch materiaal gemodificeerd. Het nieuwe materiaal kan net als plastic onder hoge druk met behulp van een mal in elke gewenste vorm worden gespoten en is zeer vormvast. Ook kunnen de verschillende delen worden gelast in plaats van gelijmd.

De kwaliteit speelt bij dit product een grote rol. Niet alle urnen worden direct begraven, soms worden zij voor langere tijd geplaatst in een columbarium of thuis bij de familie bewaard. Gedurende die periode mag het biologisch afbreekbare materiaal juist níét afbreken. Een ander voordeel wordt duidelijk wanneer familie van een overledene besluit een urn mee te nemen naar andere bestemmingen. Om een urn mee te nemen in de cabine van het vliegtuig in plaats van in het bagageruim, dient deze volledig onderzoekbaar te zijn met een röntgenapparaat. Volgens de Amerikaanse TSA (Transportation Security Administration) kan de Eco-urn normaal door de beveiliging worden gescand en worden meegenomen in de passagierscabine. Gemiddeld worden per jaar tussen de 75.000 en 100.000 urnen naar andere bestemmingen gevlogen.

De interesse voor de eco-urn is massaal gebleken tijdens recent gehouden uitvaartbeurzen in Azië, Europa en de Verenigde Staten. Daadwerkelijke verkoop vindt naast Nederland plaats in Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje, Canada en de Verenigde Staten. Verder lopen er verregaande onderhandelingen in alle meerdere Europese landen, Japan en diverse andere Aziatische landen.





Ingezonden persbericht