Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 28 augustus 2008
Groninger Forum, Stadsschouwburg Groningen e.a. presenteren op 4 november 2008 Election Night
Op dinsdag 4 november 2008 kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Er staat veel op het spel. Wordt de Republikeinse hegemonie van de laatste periodes doorbroken, of weet de conservatieve presidentskandidaat het vertrouwen van de Amerikaanse kiezer wederom te winnen? En welke effecten heeft de uiteindelijke keuze op de betrekkingen met de rest van de wereld?
Velen kijken op veilige afstand mee... behalve de Groninger USA-watchers. Want op 4 november wordt daar een avond- èn nachtvullend programma gepresenteerd over, rond en reagerend op de Amerikaanse presidentsverkiezingen: `Election Night'. Programma
De avond start met de theatervoorstelling `De grote verkiezingsshow' van Het Zuidelijk Toneel waarin het gezelschap in een revueachtige opzet een voorstelling presenteert die de werking van politiek en macht zichtbaar maakt. `De grote verkiezingsshow' is een toneelstuk, maar tegelijkertijd één groot showproces, waarbij listig mediagebruik en demagogie hoogtij vieren en het doel alle middelen heiligt. Met o.a. Harmen Siezen, Tom de Ket, George van Houts, Nanette Edens, Mark Kraan, Jose Kuijpers en Joke Tjalsma. Na afloop van de voorstelling vervolgt de avond en nacht met een veelzijdig programma waarin met kritische documentaires over de laatste verkiezingen, stand-up comedy van Boom Chicago, verkiezingsspoofs, films over Amerikaanse verkiezingen, een kennisquiz, prachtige Americana van singer-songwriters als Stacey Earl & Mark Stewart, Nels Andrews & The El Paso Eyepatch en Easton Stagger en Philips, de finale van een debatwedstrijd, monitoren met coverage van CNN en andere nieuwszenders en een live verbinding met de USA een goede balans wordt gezocht tussen inhoud en entertainment. Met misschien zelfs ook wel een cursus cheerleaderdans... Maar zeker met een All American Breakfast als afsluiter ­ winnaar of geen winnaar!
Als opmaat voor `Election Night' wordt door DwarsDiep op woensdag 29 oktober een debat georganiseerd in het kader van het Americans Festival, een coproductie van het Noord Nederlands Orkest en Prime. Bijzondere gasten hierin zijn de Amerikaanse componisten Alvin Curran en Laurie Anderson. Kijk voor meer informatie over het programma van het festival op www.americansfestival.nl.
Praktisch
Kaarten voor `De grote verkiezingsshow' kunnen worden aangeschaft via de kassa van de Stadsschouwburg Groningen. Kijk voor meer informatie hierover op www.stadsschouwburg- groningen.nl.
Voor de rest van het doorlopende programma kan men GRATIS kaarten reserveren via dezelfde website..
Het is uiteraard mogelijk om na de theatervoorstelling in te steken. Houd de website van het Groninger Forum in de gaten voor meer informatie over het programma.

Organisatie
`Election Night' wordt gepresenteerd door het Groninger Forum en de Stadsschouwburg Groningen in samenwerking met Debatcentrum DwarsDiep, filmtheater Images, het TakeRoot Festival, journalistiek/RUG en studenten- en studieverenigingen SIB en EPU. ELECTION NIGHT
Stadsschouwburg Groningen - dinsdag 4 november 2008 - van 20.15 uur tot diep in de nacht
Entree voorstelling Zuidelijk Toneel 20,- (1e rang), 17,50 (2e rang), 11,- (3e rang), 7,50 (4e rang) en 13,- (CJP/OV) ­
Voor het overige programma kan men GRATIS kaarten reserveren en afhalen bij de kassa van Stadsschouwburg Groningen in De Oosterpoort ­ en via www.stadsschouwburg-groningen.nl.
Kijk voor informatie ook op www.groningerforum.nl en www.125jaar.nl. Het Groninger Forum is een ontmoetingsplaats en dynamisch centrum voor informatie, cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het is een centrum van verdieping, educatie, ontspanning, debat en reflectie. Voordat het nieuwe gebouw van het Groninger Forum aan de oostkant van de Grote Markt is gerealiseerd, worden jaarlijks al spraakmakende projecten georganiseerd waarin de partijen binnen het Groninger Forum participeren. Dit zijn het Groninger Museum, RHC Groninger Archieven, de Openbare Bibliotheek Groningen en filmtheater Images. Vaste partners zijn verder het Debatcentrum DwarsDiep en de Volksuniversiteit Groningen.