Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 3 november 2008
Kenmerk 211

Dag van de Dialoog Amsterdam zet dialoog tussen 8000 Nederlanders in beweging

Op 4 november gaan tijdens de 6e Dag van de Dialoog in Amsterdam zo'n 1200 Amsterdammers met elkaar in dialoog. Op ruim 160 plekken in de stad staan dialoogtafels klaar waaraan 6-8 mensen met elkaar in gesprek gaan over het thema "In beweging komen". De Amsterdamse Dag van de Dialoog vormt dit jaar het begin van de eerste Nationale Week van de Dialoog die van 3 tot 9 november plaatsvindt in Nederland. Ruim 30 steden organiseren deze week een Dag van de Dialoog. Aan bijna 1.000 tafels ontmoeten 8.000 mensen elkaar en spreken vrij over hun ervaringen in hun wijk of gemeente.

Ontbijtbijeenkomst in het stadhuis Op 4 november vindt in het stadhuis van Amsterdam de officiële aftrap plaats van de Nationale Week van de Dialoog. De Amsterdamse wethouder Freek van Ossel en Cees van Vliet, directeur Winkelorganisatie van Albert Heijn Nederland, geven dan tijdens een ontbijtbijeenkomst onder het motto `In beweging komen' het startsignaal voor zowel de Nationale Week als de Amsterdamse Dag van de Dialoog.

Programma
8.30 Welkomstwoord van Olga Plokhooij (Nieuwe Maan, projectleider DVDD Amsterdam en Nationale Week van de Dialoog) en Jos Kessels (Het Nieuwe Trivium en bestuurslid Platform Amsterdam Dialoog). 8.35 Officiële aftrap Freek Ossel (Wethouder gemeente Amsterdam). 8.45 Toespraak en uitreiking AH "dialoogpakket" door Cees van Vliet (Directeur Winkelorganisatie Albert Heijn en lid van het Nationale Adviescomité Dag van de Dialoog).
9.00 Sportieve aftrap en bijdrage Sportcity. 9.15 Start distributie AH "dialoogpakket" en gratis dagpassen voor Sportcity en BeautyBodyBalance. 9.30 Iedereen gaat de stad in, op weg naar een van de ruim 160 dialoogtafels. 9.30 Start dialoogtafel stadhuis.

Nationale Week van de Dialoog De Nationale Week van de Dialoog wordt georganiseerd met als doel de maatschappelijke waarde van de dialoog landelijk zichtbaar te maken en meer personen en organisaties te inspireren hieraan deel te nemen. Met steun van het Oranje Fonds zijn trainingen en materiaal ontwikkeld ten behoeve van de Dag van de Dialoog. Ook Albert Heijn, het Nederlandse Rode Kruis en Woningcorporatie Ymere ondersteunen de landelijke verspreiding van de Dag van de Dialoog. De burgemeesters Job Cohen en Ivo Opstelten en SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan treden op als ambassadeurs.

Achtergrond
De Dag van de Dialoog vond voor de eerste keer plaats in Rotterdam in 2002, een jaar na de gebeurtenissen op 11 september in New York. In 2004 volgde Amsterdam, waar de Dag van de Dialoog nu voor de zesde keer georganiseerd wordt. Sindsdien volgden steeds meer steden dit voorbeeld. Reden voor initiatiefnemers Art.1 en Nieuwe Maan om de eerste Nationale Week van de Dialoog te organiseren.

Platform Amsterdam Dialoog
Founding Partners: Albert Heijn ­ Stadgenoot - Cordaan - ING Bank - Nieuwe Maan - Politie Amsterdam-Amstelland - Rabobank Amsterdam en Omstreken ­ Randstad - Ymere Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam Partners: Amsterdam met hart en ziel - COC Amsterdam ­ De Balie ­ Felix Meritis - Het Nieuwe Trivium - Hogeschool INHolland - Hogeschool van Amsterdam - Instituut voor Publiek en Politiek - Kamer van Koophandel Amsterdam - Meldpunt Discriminatie Amsterdam - Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam - Vrijwilligerscentrale Amsterdam. Bijzondere bijdragen: De Rode Hoed


---
===