Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 november 2008

Alkmaarders blijven reisdocumenten in Alkmaar kopen

Binnenkort kunnen burgers kiezen in welke gemeente zij een rijbewijs of reisdocumenten willen aanschaffen, maar de meeste inwoners van Alkmaar zullen deze documenten toch in de eigen woonplaats blijven kopen. Dat blijkt uit het Omnibusonderzoek 2008 waar deze vraag is gesteld in het kader van het verbeteren van servicenormen en openingstijden van de publieksbalies van gemeente Alkmaar.

Belangrijk bij de keuze voor de eigen of een andere gemeente zijn een goede service en korte wachttijden (87%), de prijs van het product (85%) en de mogelijkheid om deze documenten tijdens een avondopenstelling van het Stadskantoor (61%) aan te schaffen. De nabijheid van de werkplek speelt een veel minder belangrijke rol.

De gemeente Alkmaar hanteert als servicenorm dat inwoners die een rijbewijs of paspoort aanvragen niet langer hoeven te wachten dan 15 minuten. Als de wachttijd langer is wordt een kopje koffie aangeboden of ontvangt men vrijkaarten voor het Stedelijk Museum. Uit het onderzoek, dat een half jaar na de invoering van de nieuwe servicenorm werd gehouden, blijkt dat toen al 12% van de Alkmaarders bekend was met deze servicenormen; driekwart van deze ondervraagden vindt het een goed idee om een compensatie te geven als de gemeente de servicenormen niet kan nakomen.

Tenslotte is er nog een vraag gesteld over de huidige openingstijden van de publieksbalies en wellicht de mogelijkheid om in de toekomst een dagdeel te bestemmen voor bezoek op afspraak. Ruim een derde van de Alkmaarders vindt het wel een goed idee om een deel van de dag uitsluitend te bestemmen voor bezoek op afspraak, mits men dan ook direct wordt geholpen. Maar er is daarbij geen voorkeur voor de ochtend of de middag. De uitkomst van het omnibusonderzoek wordt gebruikt om de service verder te verbeteren in het kader van de (door)ontwikkeling van het Klant Contact Centrum: één centrale (fysieke, digitale en telefonische) toegang voor alle klanten van de gemeente Alkmaar.



Gemeente Alkmaar