Protestantse Kerk in Nederland


Symposium over ontwikkelingshulp op kleine schaal

wo 5 november 2008 - wo 12 november 2008
Op 12 november 2008 houdt de stichting Samen Verder een symposium over het nut van kleine hulpprojecten die door particulieren via hun stichtingen worden uitgevoerd in ontwikkelingslanden. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan wil Samen Verder deskundigen en vrijwilligers bij elkaar brengen rondom dit heikele thema en zijn er andere activiteiten in het licht van het jubileum.

Samen Verder is al jaren betrokken bij het ondersteunen van kleine, eigen projecten die gedragen worden door enthousiaste vrijwilligers uit de regio. Ook Kerk in Actie wordt ondersteund door Samen Verder.

Veel Nederlanders zijn actief betrokken bij ontwikkelingswerk. Via talloze stichtingen zijn zij zelf bezig met allerlei vormen van hulp en wordt in de eigen omgeving enthousiast gewerkt om fondsen binnen te krijgen.

Ook Samen Verder stelt al een aantal jaren geld uit de jaarlijkse collecte beschikbaar aan deze kleine projecten. Veel van deze gelden worden via de Wilde Ganzen of het NCDO verdubbeld en dan ingezet voor kleinschalige locale initiatieven zoals de bouw van een schooltje, het ondersteunen van een vrouwengroep, het aanleggen van een put of de opvang van aids-wezen. Deze werkwijze spreekt veel mensen aan vanwege het directe contact en het zichtbare resultaat. Zo blijft er niets aan de strijkstok hangen en krijg je dus veel meer 'effect' voor elke euro, is het algemene gevoel.

Spiegel
Dit wordt nu ter discussie gesteld door de Lau Schulpen, die als onderzoeker verbonden is aan het onderzoeksinstituut CIDIN. Hij bezocht in Ghana en Malawi 28 projecten van Nederlandse doe-het-zelvers. "Het werk van doe-het-zelf ontwikkelingswerkers lijkt meer op structurele noodhulp dan op duurzame armoedebestrijding," aldus Schulpen. Zo constateert de onderzoeker dat particuliere initiatieven weinig doen aan kennisopbouw van de locale bevolking. Ze werken veelal samen met individuen, niet met organisaties. Dat maakt de voortgang van het project op lange termijn kwetsbaar. Veel doe-het-zelvers werken bovendien geïsoleerd. Ze weten nauwelijks wie er nog meer in hun gebied actief is. Daar komt bij dat de informatie voor de achterban vooral bestaat uit beschrijvingen van wat er is gebeurd, zonder dat duidelijk wordt wat dit voor de doelgroep heeft betekend. "Wie ontwikkelingswerk doet," zegt Schulpen, "bemoeit zich met het leven van anderen. Dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Ik wil niet dat doe-het-zelvers ophouden met dat wat ze doen, maar dat ze het zo goed mogelijk doen." Zowel professionals als particulieren roepen op tot reflectie: "Het onderzoek houdt ons een spiegel voor. We kunnen ervan leren."

Debat
Op 12 november 2008 is een ieder welkom om het debat aan te gaan met onderzoeker Lau Schulpen, met de directeur van Cordaid (als vertegenwoordiger van grote organisaties), met de adjunct-directeur van Wilde Ganzen (als vertegenwoordiger van al die kleine doe-het-zelf-projecten) en een medewerker van een Braziliaanse partnerorganisatie, die vertelt vanuit het perspectief van de mensen waar het om gaat.
De bijeenkomst vindt plaats in de Catharinakerk in Eindhoven. Inloop vanaf 19 uur met live muziek en een presentatie van projecten. Om 19.30 uur starten de inleidingen door bovengenoemde sprekers. Na een pauze is er gelegenheid tot discussie, na afloop gelegenheid voor informeel samenzijn onder het genot van muziek en een drankje. De kerk sluit om 23.00 uur.

Andere jubileumactiviteiten
Vanaf 5 november 2008 is in de Catharinakerk een tentoonstelling ingericht, waarin een twintigtal door Samen Verder ondersteunde stichtingen één of meer van hun projecten in woord en beeld presenteren. Ook zullen de vier grote partners: Vastenaktie, KerkinActie, Simavi en Hivos acte de présence geven. De tentoonstelling loopt tot 5 december 2008. Openingstijden van dinsdag t/m zaterdag van 9.30 uur tot 16.45 uur.

Viering
Op 9 november 2008 wordt tijdens een oecumenische viering in de Catharinakerk stilgestaan bij het jubileum van Samen Verder. Aanvang 10.30 uur. Voorgangers zijn Pater Chima Anyaeze, dominee Johan Beks en pastoraal werker Louis Peeters uit Eindhoven. De laatste twee zijn bestuursleden van Samen Verder.

Subsidie
Het debat wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het NCDO. NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking onder meer door debatten, onderwijsactiviteiten en exposities. Daarnaast biedt NCDO ondersteuning door verstrekking van informatie, subsidies en adviezen. De millenniumdoelen zijn de leidraad voor alle activiteiten. Voor meer informatie zie www.NCDO.nl.