Gemeente Coevorden

Beurs over verkeersveiligheid en mobiliteit in Coevorden

Op woensdag 5 november 2008 organiseert het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe de eerste Ga wijs op weg!'' manifestatie en beurs in Coevorden. Tijdens dit evenement worden vooral oudere verkeersdeelnemers geïnformeerd over veiligheid op de openbare weg en het vergroten van de mobiliteit. Tussen 11.00 en 16.00 uur is het Atrium van het Nieuwe Bastion aan de Wilhelminasingel 9 in Coevorden gevuld met informatiestands en zijn er diverse demonstraties en testprogramma¿s. De toegang is gratis. `Ga wijs op weg!¿ is een initiatief van het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe. Hierin werken de Drentse gemeenten, Rijkswaterstaat en provincie Drenthe samen aan een veilig en bereikbaar Drenthe.

Aanleiding

Ouderen vallen onder de groep kwetsbare verkeersdeelnemers. In de landelijke ongevallencijfers zijn het vooral oudere fietsers die tegen de dalende algemene trend vaak bij (ernstige) ongevallen betrokken zijn. Daarnaast is het voor een grote groep ouderen lastiger om aan het verkeer deel te nemen vanwege toenemende beperkingen, zoals minder goed zien, minder bewegelijk zijn en afnemend reactievermogen.

Ouderen in het verkeer worden nogal eens gezien als traag en onkundig, vooral door de ogen van jongere weggebruikers. Om dit vooroordeel te doorbreken wil 'Ga wijs op weg!' laten zien dat ouderen door hun jarenlange ervaring in het verkeer wel degelijk een inbreng hebben in het verkeersveilig(er) maken van de openbare ruimte.

Alles bij elkaar genomen vindt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe aanleiding genoeg om aan de groep oudere verkeersdeelnemers extra aandacht te besteden in de vorm van actieve voorlichting en informatieverstrekking.

Campagne

In Drenthe loopt sinds 2005 de campagne 'Ga wijs op weg!'met een website, een folder, vier brochures en voorlichtingsavonden verzorgd door Veilig Verkeer Nederland. Een actieve dag met een uitgebreid aanbod aan informatie, oefenmogelijkheden, demonstraties e.d. is een goede aanvulling op de campagne. Ze biedt een sterke spin-off voor vervolgactiviteiten en campagnes, die door de verschillende partners lokaal en regionaal worden georganiseerd.

Organisatie 'Ga wijs op weg! 2008'

De organisatie van de Ga wijs op weg beurs en manifestatie 2008 wordt gevormd door het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, de gemeenten Coevorden, Borger-Odoorn en Emmen, Veilig Verkeer Nederland afdelingen Coevorden, Emmen, Borger-Odoorn en Nieuw Weerdinge, Welzijn 2000 Coevorden, de Ouderenbonden in Coevorden en het projectenbureau Koop&Co uit Meppel.