Deelgemeente Charlois Rotterdam

Preventief fouilleren in Charlois

Burgemeester Opstelten heeft besloten om een groot deel van de deelgemeente Charlois per 1 november 2008 aan te wijzen als gebied waar preventief mag worden gefouilleerd. Dit geldt voor een periode van zes maanden. Al eerder was Charlois een gebied waar preventief fouilleren mogelijk was, telkens voor een periode van drie maanden.

Het gaat om het grootste deel van Oud-Charlois, Carnisse en Pendrecht, de gehele Tarwewijk, het Zuidpleingebied en de Slinge in Zuidwijk De rest van Zuidwijk, en de wijken Heijplaat en Wielewaal vallen geheel buiten het aanwijzingsgebied.

Begrenzing gebied

Het gebied wordt begrensd door de straten Ponserpad Charloisse Hoofd Grienthoofd Sint Janshaven Sluisjesdijk Doklaan Rietdijk Plompertstraat Van Blommesteijnweg - Boergoensevliet Kromme Zandweg Dorpsweg Wielewaalstraat Carnissesingel Gooilandsingel Zuiderparkweg Oldegaarde Kerkwervesingel Slinge Stavenissestraat Kamperlandsingel Yersekestraat Biezelingeplein Rilland Bathstraat Nieuw-Vossemeerweg Burghsluissingel Abbenbroekweg Middelharnisstraat Raamsdonkweg - Wagenbergstraat Abbenbroekweg Ooltgensplaatweg Sliedrechtstraat Zuiderparkweg Slinge Vaanweg Zuiderparkweg Strevelsweg Dordtselaan Putsebocht Dordtselaan Maashaven OZ Maashaven ZZ, Gerrit Broerszstraat Brielselaan Doklaan, daarin begrepen: de genoemde wegen, oevers, en aanwezige openbaar vervoerknooppunten, en het metrotracé Maashaven, Zuidplein en Slinge.

Aanleiding

Aanleiding voor de aanwijzing is de toename van het aantal straatroven en overvallen ten opzichte van vorig jaar. Op basis van de criminaliteitscijfers van voorgaande jaren is de verwachting dat het aantal geweldsdelicten in de periode december tot en met februari hoger ligt in vergelijking met andere periodes. Om de kans op (vuur)wapenbezit en het gebruik daarvan te verminderen, komen er dus nieuwe preventief fouilleeracties.

Bij eerdere preventief fouilleeracties, in totaal 94, zijn 305 wapens aangetroffen, waaronder vijf vuurwapens. In totaal zijn 15.000 mensen gefouilleerd. Uit de Veiligheidsindex 2008 blijkt dat 90% van de bewoners vindt dat de acties bijdragen aan meer veiligheid.