Gemeente Soest

.

Eerste resultaten snelheidscontroles in 30 km zones

05 november

30 km zones

In september had Soest de primeur als het gaat om het grootschalig handhaven van de maximum snelheid in 30 km zones. Als eerste gemeente van Nederland wordt namelijk gedurende een jaar door de politie in de gehele plaats gecontroleerd op het handhaven van 30 kilometer.

De resultaten van de eerste tussenmeting laten zien dat handhaving binnen de bebouwde kom van Soest effect heeft in de positieve zin.

Afgelopen periode werd door de politie verschillende keren gecontroleerd in de wijken Overhees en de Boerenstreek. Hierbij werd ook een eerste meting gehouden, om na een jaar goed te kunnen inventariseren of de controles die binnen de bebouwde kom van Soest plaatsvinden, gewerkt hebben.

In vergelijking met de voormeting is een terugloop zien in het aantal `hard-rijders'.

Vooral aan de Willaertstraat is een duidelijke afname gesignaleerd ten opzichte van de voormeting: een vermindering met 10 procent. Ook aan de Di Lassostraat werd minder hard gereden.

De cijfers geven weliswaar een daling weer in het aantal verkeersovertreders, maar er wordt nog steeds te hard gereden. Aan de Hofstedering hield nog niet iedereen zich aan de juiste snelheid. Hier is minder duidelijk te zien dat het aantal hard-rijders daalt.

De politie gaat de komende tijd verder met de handhaving van 30 kilometer in de woonwijken. De controles zullen zich voornamelijk concentreren op de avonduren, omdat blijkt dat het percentage hardrijders op dat moment van de dag groter is.

30 kilometer in woonwijken

Bewoners klagen regelmatig over de verkeerssituatie in woonwijken, dat is in Soest niet anders. Vooral de snelheid waarmee automobilisten door de wijk rijden - vaak zijn dat medebewoners uit de buurt - kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zeker in de buurt van scholen of bij winkelcentra.

Men maakt zich zorgen over de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, in het bijzonder kinderen, fietsers en voetgangers. Daarom zijn in heel Nederland vele 30 km zones in woonomgevingen aangelegd.