Gemeente Almelo

Meer verantwoordelijkheid voor wijkbewoners in Almelo

5 november 2008 - Wijkbewoners in Almelo moeten meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun leefomgeving. Hun ervaringen moeten meer voorop staan, aangevuld met de kennis van professionals. Initiatieven moeten snel concreet effect hebben en het resultaat moet belangrijker zijn dan de werkwijze.

Dat zijn de aanbevelingen uit het zogeheten beleidsatelier De wijkbewoner centraal van de Gemeente Almelo. Nadat de gemeenteraad de kaders hiervoor heeft vastgesteld werkt het college van burgemeester en wethouders ze verder uit en stelt zonnodig nieuw beleid voor.

Het beleidsatelier is in de Gemeente Almelo een nieuwe manier waarop maatschappelijke vraagstukken worden onderzocht. Het beleidsatelier De wijkbewoner centraal is door het college gehouden om antwoord te geven op de vraag van de raad: Hoe worden wijkbewoners meer betrokken en verantwoordelijk gesteld voor hun directe leefomgeving?

In de huidige wijkaanpak worden bewoners wel betrokken bij het maken van plannen, maar zij herkennen hun inbreng vaak niet voldoende in de uitwerking. Zij vinden dat ze te weinig invloed hebben op de uitkomsten. Bovendien werken professionals binnen strakke kaders, waardoor ze soms te weinig aandacht geven aan initiatieven van bewoners. Ook gebeuren veel wijkactiviteiten op projectbasis. Het is aan bewoners niet uit te leggen waarom aan een succesvol project na enige tijd een eind moet komen. Kortom, de beleving en de signalen van de straat zijn niet altijd terug te zien in het beleid.

Het beleidsatelier De wijkbewoner centraal zocht niet naar oplossingen voor deze problemen, maar naar `richtinggevende kaders'.

Dat zijn onder meer:


· Onderhoud de contacten met bewoners en koester overleggen met wijkfunctionarissen.


· Bevorder kleinschaligheid, dan ontstaan makkelijker netwerken. .


· Geef bewoners zeggenschap over de inzet van de Gemeente, bijvoorbeeld op het gebied van groenbeheer, speeltoestellen en bewonersvouchers.


· Zorg voor snelle resultaten van de inzet van bewoners, effecten die ze niet zouden bereiken als ze geen actie hadden ondernomen.


· Toon meer waardering voor vrijwilligers.


· Stimuleer initiatieven van toekomstige bewoners van nieuwbouwwijken.


· Zorg voor continuïteit. Laat professionals langdurig in een gebied werken.


· Maak gebruik van wijkcommissies en wijkplatforms.


· Beloon niet alleen innovatieve initiatieven, maar ook tradities zoals het Sinterklaasfeest.


· Wijkgericht werken is slechts een middel en geen doel. Het gaat om de tevredenheid van de bewoners en niet om bureaucratie en scoringsdrang van professionals.


· Ga op bezoek en haal de verhalen van bewoners op. Proef de sfeer.

Het beleidsatelier De wijkbewoner centraal wijst ook op dilemma's: meer verantwoordelijkheid van bewoners vermindert de grip van de Gemeente op allerlei processen. Kosten kunnen hoger uitvallen en er kunnen verschillen ontstaan tussen straten en buurten. Het college moet deze nadelen op de koop toenemen als het kiest voor meer verantwoordelijkheid van bewoners, concludeert het beleidatelier De Wijkbewoner centraal.

Het rapport van het beleidsatelier is door het college aangeboden aan de gemeenteraad ter bespreking.