Gemeente Coevorden

Nijhof-Wassink wint prijs Duurzame Logistiek

Aan Nijhof-Wassink werd op 29 oktober 2008, samen met 8 andere bedrijven uit Nederland, de eerste zgn. Lean & Green Award Duurzame Logistiek uitgereikt. Deze prijs wordt toegekend aan bedrijven die zich actief inspannen om hun logistieke proces milieuvriendelijker te maken.

Ongeveer een kwart van het wagenpark van Nijhof-Wassink, ca. 70 bulkwagen combinaties, wordt ingezet voor de distributie van diervoeders in Nederland. Nijhof-Wassink heeft speciaal voor deze werkzaamheden een duurzaam en innovatief idee uitgewerkt om op afstand de voorraden bij de boer te beheren met daaraan gekoppeld de mogelijkheid om orders te behandelen en uit te voeren. Daarvoor is een inhoudsmeetsysteem ontwikkeld dat geplaatst kan worden op de voorraadsilo's van de boer. "We hebben dit silomonitoringssysteem de naam SilFit gegeven en als doel gesteld om met deze transporten 1 miljoen kilometer (10 tot 12%) minder te gaan rijden en gelijktijdig daarmee de CO2 uitstoot te reduceren," zei Frans Schuitemaker, Managing Director van Nijhof-Wassink tijdens het congres van Connekt in Zaanstad. "Met de informatie uit SilFit kunnen we namelijk op tijd een optimale ritplanning maken en het aantal spoedorders minimaliseren."

Lean and Green Award

Het programma Duurzame Logistiek heeft tot doel bedrijven te stimuleren om de eigen CO2 uitstoot van hun logistieke activiteiten te verlagen. Op woensdag 29 oktober maakten negen bedrijven hun CO2 doelstellingen op het gebied van logistieke activiteiten bekend. Daarbij gaven ze inzicht in de maatregelen die ze nemen om dit streven waar te maken. Duurzame Logistiek is een innovatieprogramma van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het programma moet leiden tot een duurzame verbetering van de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven door reductie van vervoer, meer logistieke efficiency en minder gebruik van fossiele brandstoffen. Duurzame Logistiek loopt van 2007 tot en met 2012 en is ondergebracht bij Connekt, een samenwerkingsverband van overheden, bedrijfsleven en kennisinstituten voor duurzame en betrouwbare mobiliteit.