Model brengt uniforme registratie van integriteitsschendingen dichterbij

De transparantie rond integriteitsschendingen bij de overheid moet worden vergroot. Daarvoor is het van belang dat de overheid op uniforme wijze de afhandeling van (vermoedens van) integriteitsschendingen registreert. Vandaag is tijdens de VNG Gemeentedagen het landelijk model 'Registratie integriteitsschendingen openbaar bestuur en politie', gepresenteerd. Het model is opgesteld door het ministerie van BZK samen met VNG, IPO, UvW en de politie. Zij gaan overheidsorganisaties stimuleren met dit nieuwe model te werken. Dit in aansluiting op de bestuursakkoorden met VNG en IPO waarin is afgesproken dat alle gemeenten, provincies en ministeries in 2011 hun integriteitsschendingen zullen registreren.

De politie geeft al sinds 2003 het goede voorbeeld. De Raad van Hoofdcommissarissen gaat begin 2009 zijn huidige registratiesysteem herzien waarbij dit wordt afgestemd met het landelijk model. Ook het rijk zal waar nodig zijn huidige registraties aanpassen en per 1 januari 2009 registreren volgens het landelijk model.

Uit enkele kritische onderzoeken van de Algemene Rekenkamer en de Vrije Universiteit blijkt dat overheidsorganisaties de afhandeling van meldingen van (vermoedelijke) integriteitsschendingen onvoldoende registreren. Hierdoor ontbreekt een goed inzicht in de aard en omvang van integriteitsschendingen. Volgens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het voor het vertrouwen in de overheid nodig te erkennen dat er soms zaken voorkomen die niet acceptabel zijn, die zaken boven tafel te krijgen en daar krachtig tegen op te treden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed