Gemeente Moerdijk


04-11-2008: Jeugdzorgorganisaties maken hip magazine

Op woensdagochtend 5 november krijgen de wethouders jeugd van Breda, Moerdijk en Woensdrecht een bijzonder tijdschrift uitgereikt door een bijzondere redactie. Deze week is het Week van de Jeugdzorg (1 tot 8 november) en speciaal daarvoor maakten de West-Brabantse jeugdzorgaanbieders De Zuidwester, Tender en OCB samen met Bureau Jeugdzorg een speciale editie van het Bredase kindermagazine Chatime: het hipste magazine gemaakt voor en door kinderen. Ik denk dat jeugdzorg kinderen helpt die problemen hebben of die problemen maken.

Eén op de 25 kinderen komt in aanraking met jeugdzorg. De kans is dus groot dat iemand in de klas of straat professionele hulp krijgt. Toch weten de meeste mensen en kinderen maar weinig van jeugdzorg, zo blijkt uit de straatvraag van Chatime: Weet jij wat jeugdzorg is? Dus ging de redactie van Chatime samen met kinderen van OCB, Tender en De Zuidwester (drie West-Brabantse zorginstellingen voor o.a. jeugdzorg) aan de slag om op een leuke manier te laten zien wat jeugdzorg nou eigenlijk is. Als je hulp nodig hebt, hoe krijg je die dan? Wat willen kinderen uit de jeugdzorg zelf vertellen? De Chatime-jeugdzorgredactie ging op bezoek bij kinderen die in een leefgroep wonen. Ook mochten ze op gesprek bij de Bredase wethouder Marja Heerkens, gingen ze naar een pleegzorgdag (met o.a. Ali B.) en interviewden ze kinderen over de scheiding van hun ouders. Ook praatten ze met kinderen uit een pleeggezin. Daarnaast is er ook nog ruimte voor recepten, moppen en heel veel fotos.

Dankzij steun van de gemeenten Breda, Woensdrecht en Moerdijk en het Nationaal Fonds Kinderhulp kan deze speciale Chatime in een oplage van 15.000 stuks gratis worden uitgedeeld op de basisscholen in die gemeenten. De redactie brengt de speciale Chatimes naar de wethouders van Breda (mevrouw Heerkens), Moerdijk (mevrouw Grootenboer) en Woensdrecht (de heer Konings). Daar worden ook magazines op straat uitgedeeld.
In Breda wordt de Week van de Jeugdzorg in Breda wel op een heel speciale manier onder de aandacht gebracht: in de eerste week van november rijden Bredase vuilniswagens met een grote Chatimeposter rond.