Werkgeversvereniging AWVN

Aantal mediations naast rechtspraak groeit

Datum: 05 november 2008

Vanaf 1 april 2005 is het aantal mediations bij de gerechten in Nederland aanzienlijk gegroeid. Dat blijkt uit de 'tussenrappportage Mediation Monitor Rechtspraak 2008' van het WODC (het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie).

Project
Sinds 1 april 2005 loopt bij Nederlandse gerechten het project 'mediation naast rechtspraak'. Dat project voorziet in een structurele doorverwijzingsvoorziening voor mediation bij gerechten. Sinds april 2007 kunnen partijen bij een procedure bij alle Nederlandse gerechten kiezen voor mediation.
Naast invoering van deze mediationmogelijkheid naast rechtspraak heeft de overheid ook gezorgd voor een financiële stimulans. Die financiële stimulans bestaat uit twee subsidieregelingen. Partijen die in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtbijstand kunnen een mediationtoevoeging vragen. Ze betalen daarvoor een maximale bijdrage van EUR 92. Partijen die door de rechter worden doorverwezen kunnen gebruik maken van een stimuleringsbijdrage. Hierdoor kunnen partijen 2,5 uur gratis gebruik maken van mediation.

Toename mediation
Uit het onderzoek van het WODC blijkt dat het gebruik van mediation sinds 2005 flink is toegenomen:

- Aantal doorverwijzingen naar mediation in 2005: 830
- Aantal doorverwijzingen naar mediation in 2007: 3.364
- Totaal aantal doorverwijzingen sinds 2005: 6.327

Van de sinds 2005 gestarte mediations zijn er inmiddels 4.191 afgerond, waarvan 2.480 in 2007. In een kwart van de gevallen betrof het bestuurszaken en in driekwart van de gevalllen civiele zaken. Bij de bestuurszaken ging het in 48% van de gevallen over conflicten over sociale verzekeringen. Bij de civiele zaken ging het in 83% van de gevallen om familiezaken (echtscheiding, omgangsregelingen, e.d.).

Wat de duur van mediations en het slagingspercentage betreft is er een redelijk constant beeld te zien sinds 2005. Mediations hebben een gemiddelde doorlooptijd van 60 dagen. In die tijd vinden er gemiddeld drie bijeenkomsten met een mediator plaats. Bestuurszaken zijn sneller afgerond dan civiele zaken (gemiddeld 33 versus 61 dagen). Meer dan de helft van de doorverwezen bestuurszaken werd tijdens de eerste bijeenkomst afgerond, meestal met volledige overeenstemming. De helft van alle mediations is binnen vijf uur afgerond.
Het slagingspercentage bedraagt 60%, waarvan 52% volledige overeenstemming en 8% gedeeltelijke overeenstemming. Bestuurszaken kennen een hoger slagingspercentage (gedeeltelijke) overeenstemming dan civiele zaken (74% versus 55%).
Net als in 2005 en 2006 waren partijen in 2007 tevreden tot zeer tevreden over de duur, de financiële kosten en de uitkomst van de mediation.

AWVN: zinvolle aanvulling
Meditation is een relatief nieuwe vorm van procedureafhandeling. Dat de 3.364 doorverwijzingen nog wat schril afsteken tegen de tienduizenden procedures die jaarlijks in Nederland worden gevoerd is daarom minder relevant dan de duidelijk zichtbare groei van het gebruik ervan, in de jaren dat het project 'mediation naast rechtspraak' nu loopt. Gezien de beperkte duur en kosten van mediation en de hoge mate van tevredenheid bij partijen die mediation hebben meegemaakt mag worden verwacht dat deze groei zal doorzetten. AWVN is van mening dat mediation een zinvolle aanvulling is op de traditionele vormen van geschillenbeslechting in Nederland. Dat geldt ook voor geschillen in de sfeer van de arbeidsverhoudingen.

Voor meer informatie over mediation en over de mediationdiensten van AWVN kunnen leden contact opnemen met de AWVN-werkgeverslijn (070) 850 86 05, of werkgeverslijn@awvn.nl