Minister cramer naar china

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu vertrekt op 5 november naar China voor een bezoek van een week. Zij zal in Beijing deelnemen aan een tweedaagse VN-conferentie over klimaat en aan een conferentie over afvalbeheer. Daarnaast zal tijdens haar verblijf een samenwerkingsverband tussen Nederland en China op het gebied van milieu worden bekrachtigd.

Minister Cramer zal op de Tsinghua Universiteit spreken over afvalbeheer. Op 7 en 8 november neemt zij deel aan de in VN-kader georganiseerde Beijing high-level conference on climate change: technology development and technology transfer, waar zij een toespraak zal houden. Het onderwerp van de conferentie is: hoe kunnen ontwikkelingslanden gebruik maken van 'groene' technologieën uit ontwikkelde landen? Eind 2007, op de internationale klimaatconferentie op Bali, is dit onderwerp aangewezen als een van de vier 'bouwblokken' voor het komen tot een nieuw klimaatverdrag op de klimaatconferentie in Kopenhagen eind 2009. De andere drie zijn het beperken van de uitstoot van CO2 (mitigatie), het nemen van maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering(adaptatie) en financiering. Cramer heeft een voorstel gemaakt voor de structuur en werkwijze van internationale financiering van mitigatie- en adaptieoplossingen. Dit onderwerp staat op de agenda voor de komende klimaatconferentie in december in Poznan.

Cramer overlegt voorts met bewindslieden en ambtenaren van de Chinese ministeries van Bouw en Ruimtelijke Ordening, Land en Natuurlijke bronnen en Milieu. Op 11 november zal zij een bezoek brengen aan Tianjin, een ecostad in aanbouw in de Chinese provincie Hebei. Nederlandse projectontwikkelaars op het gebied van water- en milieutechnologie zijn actief betrokken bij deze gebiedsontwikkeling.

Noot voor redacties (