Werkgeversvereniging AWVN

Europese Richtlijn Mediation

Datum: 05 november 2008
Op 21 mei 2008 hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie een Richtlijn Mediation vastgesteld. Het gaat om Richtlijn 2008/52/EG (betreffende bepaalde aspecten van bemiddeling / mediation in burgerlijke en handelszaken).

Blijkens artikel 1 van de Richtlijn heeft deze tot doel de toegang tot de alternatieve geschillenbeslechting te vergemakkelijken en de minnelijke schikking van geschillen te bevorderen, door het gebruik van bemiddeling / mediation aan te moedigen en te zorgen voor een evenwichtige samenhang tussen bemiddeling / mediation en behandeling in rechte.
De Richtlijn is van toepassing op grensoverschrijdende burgerlijke en handelsgeschillen. In de Richtlijn worden de lidstaten van de Europese Unie verplicht te zorgen voor:


- bevordering van de kwaliteit van bemiddeling / mediation, o.a. via het bevorderen van totstandkoming van gedragscodes en via opleiding van mediators. In dit verband wordt overigens uitdrukkelijk verwezen naar de Europese gedragscode voor bemiddelaars / mediators die in 2004 onder supervisie van de Europese Commissie is totstandgekomen;
- de mogelijkheid dat rechterlijke instanties verwijzen naar mediation;

- uitvoerbaarheid van via bemiddeling / mediation bereikte overeenkomsten;

- het waarborgen van de vertrouwelijkheid van bemiddeling / mediationprocedures;

- het voorkomen dat partijen niet voor mediation kiezen vanwege verjaring van het recht om een geschil bij de rechter aanhangig te maken;

-informatie en voorlichting over de wijze waarop het publiek in contact kan komen met bemiddelaars / mediators en organisaties die bemiddeling / mediation aanbieden.

De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de Richtlijn uiterlijk vóór 21 mei 2011 in werking treedt. De Richtlijn zal uiterlijk op 21 mei 2016 uitgebreid worden geëvalueerd. In die evaluatie zal ook worden nagegaan hoe bemiddeling / mediation in de gehele Europese Unie zich heeft ontwikkeld.

Nadere informatie over de Richtlijn Mediation en over de Europese gedragscode voor bemiddelaars / mediators is te verkrijgen via de AWVN-werkgeverslijn (070) 850 86 05 of werkgeverslijn@awvn.nl.