Universiteit van Tilburg

5 november 2008

Tilburgse hoogleraar Cyrille Fijnaut onderscheiden door Belgische koning

Hoogleraar Internationaal en vergelijkend strafrecht Cyrille Fijnaut van de Universiteit van Tilburg is benoemd tot Commandeur in de Kroonorde door koning Albert van België. Hij ontving de onderscheiding vorige week van de Belgische ambassadeur Luc Carbonez in Den Haag.

Cyrille Fijnaut is onderscheiden vanwege zijn onderzoek voor diverse Belgische parlementaire onderzoekscommissies, zoals die voor de bende van Nijvel, vrouwenhandel en de zaak-Dutroux. Daarnaast werd zijn onderzoek naar de organisatie en werking van politie en justitie en zijn inzet voor samenwerking tussen Belgie en Nederland op het gebied van politie en justitie bekroond. De Belgische ambassadeur ontving Fijnaut op 29 oktober met een werklunch over de Belgisch-Nederlandse betrekkingen ten aanzien van de criminaliteitsbestrijding in het gemeenschappelijk grensgebied.

Prof. dr. Cyrille Fijnaut is gespecialiseerd in Europees strafrecht, internationale politie- en justitiesamenwerking en georganiseerde misdaad. Recentelijk publiceerde hij bijvoorbeeld het boek De Nederlandse politie; een staatsinstelling in de maalstroom van de geschiedenis (uitgeverij Boom, 2007), en Exercising supervision over intelligence services in a historical and comparative perspective (in: Review Committee on the Intelligence and Security Services (red.), Accountability of Intelligence and Security Agencies and Human Rights, 2007). Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg sinds 2000.