Gemeente Emmen

Emmen wil inloopvoorziening dak- en thuislozen

5 november 2008

In het beleidsplan Wmo 2008-2012 is het realiseren van een inloopvoorziening voor dak- en thuislozen opgenomen. In september is een project van start gegaan om een inloopvoorziening in Emmen te realiseren.

In het gebied Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen zijn volgens schattingen zon zeventig tot tachtig mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Dit zijn mensen die voor het merendeel van de tijd op straat leven. Deze schatting is gebaseerd op gegevens van de Sociale Dienst, de RIBW Drenthe (nu Promens Care) en het Leger des Heils.

Waarom een inloopvoorziening voor dak- en thuislozen? Het is heel moeilijk om in contact te komen met dak- en thuislozen wanneer er geen centraal punt is waar deze mensen zich kunnen melden. Een inloopvoorziening voor dak- en thuislozen is een laagdrempelige oplossing om met deze mensen in contact te komen en hulp te bieden. Zo kunnen dak- en thuislozen worden geholpen om te werken aan normalisatie van hun woon- en leefsituatie en resocialisatie in de maatschappij.

Er wordt gedacht aan een inloopfunctie voor ongeveer 20 personen en een nachtopvang voor ongeveer 6 personen.

Samenwerking
Om te komen tot een inloopvoorziening in Emmen werken mensen uit de hulpverlening, zorg en wonen, politie en gemeente samen. Samen gaan zij een programma van eisen en de locatiekeuze voorbereiden.