Gemeente Emmen

gladheidbestrijdingsplan 2008/2009

5 november 2008

De gemeente heeft als wegbeheerder de plicht om alles te doen en niets na te laten om, zover het mogelijk is, wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Om hier voor te zorgen en om gedurende de hele winter de veiligheid van de wegen zoveel mogelijk te waarborgen stelt het college elk jaar een gladheidbestrijdingsplan op. In dit plan staat precies wanneer, op welke wegen en hoe er gestrooid moet worden.

De evaluatie van de gladheidbestrijding van het afgelopen winterseizoen heeft geleid tot een aantal aanpassingen in het gladheidbestrijdingsplan voor dit seizoen.

Drie veranderingen
Op de eerste plaats is de periode wanneer het plan geldt verlengd. Vorig jaar liep de periode van 15 november tot 1 maart, dit jaar is dat tot 1 april. Hier is voor gekozen omdat uit de afgelopen jaren blijkt dat ook na 1 maart nog winterweer optreedt. Ten tweede is er vanaf dit seizoen ook een lokaal gladheidmeetpunt. Dit meetpunt op de Rondweg houdt de temperatuur van de weg, de vochtigheid en de hoeveelheid zout wat nog op de weg ligt in de gaten. Met deze informatie kan besloten worden om uit voorzorg te strooien. Op de derde plaats zijn er een aantal wijzigingen in de hoofdstrooiroutes en strooiroutes van fietspaden. Deze wijzigingen volgen in de meeste gevallen de wijzigingen in de Emmense infrastructuur.