NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB pleit voor uitvoering drietrapsraket in belang van woningmarkt

Voorburg, 5 november 2008. Een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting, btw-verlaging op nieuwbouwwoningen en verbouwingen én een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie. Met deze drietrapsraket moet het mogelijk zijn om de woningmarkt in Nederland weer in beweging te krijgen. Uitgangspunt van de maatregelen is dat de consument weer vertrouwen krijgt in de woningmarkt. En dat is niet alleen in het belang van de bedrijfstak maar van de gehele Nederlandse economie.

NVB dringt aan op snelle maatregelen. Uit gegevens van de brancheorganisatie van 220 ontwikkelende bouwondernemers blijkt namelijk dat de woningbouwproductie en alle bijbehorende werkgelegenheid zonder maatregelen van de overheid de komende jaren zal halveren, van 80.000 nieuwe huur- en koopwoningen dit jaar naar 40.000 tot 50.000 nieuwe woningen in 2011/2012.

Volgens NVB is het vooral noodzakelijk dat het vertrouwen van de consument in de woningmarkt terugkeert. Dat kan door het financieel aantrekkelijker te maken om juist nu een woning te kopen. Een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting is daarbij een eerste stap. De brancheorganisatie pleit daarbij voor een tijdelijke verlaging, bijvoorbeeld een jaar, omdat dat veel twijfelaars over de streep trekt om daar nu van te profiteren. Het argument dat een verlaging de overheid te veel geld kost snijdt volgens NVB geen hout omdat - als er nauwelijks nog verkopen plaatsvinden - het Rijk ook veel minder aan overdrachtsbelasting ontvangt.

Ook een btw-verlaging op nieuwbouwwoningen en verbouwingen draagt bij om het kopen van een huis of het laten uitvoeren van een verbouwing financieel aantrekkelijk te maken. Verder is het belangrijk dat banken worden gestimuleerd om leningen te geven voor nieuwbouwprojecten. Om het vertrouwen bij banken en consumenten te vergroten bepleit NVB het verhogen van de Nationale Hypotheek Garantie. Bij de huidige grens van 265.000 euro valt 37 procent van de nieuwbouw onder de NHG. Als deze naar 350.000 euro wordt opgetrokken valt ruim zeventig procent van de nieuwbouwwoningen onder de garantieregeling.

NVB is er zeker van dat de uitvoering van deze zogenoemde drietrapsraket er voor zorgt dat de woningmarkt in beweging komt. De brancheorganisatie baseert zich daarbij op de resultaten van het periodieke onderzoek Huizenkopers in Profiel. Uit de recente uitgave (mei 2008) blijken maar liefst 1,6 miljoen huishoudens op zoek te zijn naar een andere woning. Uit onzekerheid over de huidige financiële situatie stellen zij de koop van een andere (nieuwbouw)woning echter uit.

Met de maatregelen verwacht NVB dat het vertrouwen in de woningmarkt terugkeert. De brancheorganisatie wijst er op dat dit niet alleen in het belang is van de bedrijfstak zelf maar voor de gehele economie. De bouw kan worden gezien als de benen van de economie en verdient daarom eveneens overheidssteun.


---