Gemeente Vlaardingen


Naar een veiliger Vlaardingen

05 november 2008

Het college van B&W heeft in de vergadering van dinsdag 4 november 2008 twee voorstellen aangenomen om Vlaardingen nog veiliger te maken. Het SUS-team blijft in 2009 bestaan. Het college start in 2009 een proef om het bewustzijn van de burgers en bedrijven te vergroten op het gebied van brandveiligheid.

SUS-team
Het SUS-team wordt in 2009 voortgezet in het horecaconcentratiegebied op vrijdag- en zaterdagnacht. De leden van het SUS-team surveilleren in het uitgaansgebied, spreken mensen aan op hun gedrag en sussen daar waar escalatie dreigt. Het college van B&W stelt 60.000,-- beschikbaar voor de voortzetting van het SUS-team in 2009.

Van 20 juni 2008 tot en met 6 september 2008 heeft de proef gedraaid met het SUS-team van vrijdag- en zaterdagnacht van 23.00 uur tot 03.00 uur in het horecaconcentratiegebied. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met de politie. Zowel de politie, gemeente als de horeca zijn tevreden over de proef. Het SUS-team betekent niet alleen extra inzet, maar ook een werkwijze die meer op preventie is gericht dan op repressie. De positieve resultaten van de proef kunnen nog niet met cijfers worden onderbouwd. In totaal hebben 13 horecaondernemingen meegedaan met de proef en 9 (inclusief shoarmazaken en restaurants) niet.

Start pilot brandveiligheidactiviteiten
Het bewustzijn op het gebied van brandveiligheid moet beter ontwikkeld worden bij burgers, bedrijven en gemeenten. De gemeente start in 2009 samen met de brandweer een proef om het bewustzijn op het gebied van brandveiligheid te vergroten. De gemeente en de brandweer ontwikkelen onder meer een lespakket voor leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen. De medewerkers van de brandweer gaan de huizen van bewoners in de oudere wijken onderzoeken op brandonveilige situaties en brengen rookmelders aan. Ook starten de gemeente en de brandweer in 2009 een voorlichtingscampagne. Het college van B&W heeft voor de proef 50.000,- beschikbaar gesteld.

De pilot is een onderdeel van Community Safety. Community Safety is een Engels begrip dat alle activiteiten dekt die in Nederland onder de noemer integrale veiligheid vallen. Onder community safety vallen ook brandveiligheidactiviteiten zoals brandonderzoek en voorlichting. Vlaardingen is een van de eerste gemeente in de regio Rotterdam-Rijnmond die deze proef met Community Safety start.