Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 5 november 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/1765 - Onderwerp
nota overleg Energierapport

Geachte voorzitter,

In het Notaoverleg met de Vaste commissie voor Economische Zaken van 6 oktober 2008 over het Energierapport en enkele andere onderwerpen, is besloten dat de op mijn beleidsterrein gestelde vragen schriftelijk zullen worden behandeld. Hierbij de antwoorden op de aan mij gestelde vragen.


1. Door diverse leden is gevraagd of de procedures voor de aanleg van windturbineparken niet zouden kunnen worden versneld.
In feite is door het invoeren van het draaiboek voor de korte termijn aanpak (TK 31209 nr. 35) de procedure reeds aanmerkelijk verkort. Zowel de initiatiefnemer als het Bevoegd Gezag zijn hierdoor gehouden aan strikte data. De tijd die een individuele vergunningverleningsprocedure vergt is mede afhankelijk van de snelheid waarmee een initiatiefnemer de aanvraag, inclusief volledig en juist MER, compleet aanlevert. Het draaiboek is opgezet om de procedurestappen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo is aangegeven welke criteria van belang zijn. Ook is een algemene beoordeling van de effecten op de natuur op de Noordzee gemaakt van alle mogelijke locaties. Dit versnelt de beoordeling van de individuele aanvraag. Uiterlijk 1 november 2009 zal ik een besluit nemen over alle aanvragen. Hiermee krijgen alle aanvragers de kans hun aanvraag af te ronden. Daarna kunnen de vergunninghouders in het kader van de Stimuleringsregeling duurzame energie bij de minister van Economische Zaken tijdig een verzoek voor een subsidie indienen. Ik acht verdere versnelling van de procedure niet mogelijk en niet verantwoord, omdat daarbij afbreuk zou worden gedaan aan de zorgvuldigheid en rechtsgelijkheid.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 070 351 78 95 Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

VenW/DGW 2008/1765

Voor de langere termijn aanpak, na 2010, gericht op de realisering van 6000 MW, worden in de Noordzeeparagraaf van het Nationaal Waterplan windgebieden aangewezen. Eind dit jaar zal het ontwerp Nationaal Waterplan gereed zijn voor inspraak en advies. Volgens de huidige planning zal de definitieve versie van het Nationaal Waterplan december 2009 worden vastgesteld en aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Naast dit ruimtelijke spoor werk ik, samen met de minister van Economische Zaken, aan de uitwerking van de regelgeving voor de langere termijn aanpak. Het gaat dan om de wijze van toedeling van exploitatierechten aan partijen binnen de aangewezen gebieden en het verdere juridische kader. De marktpartijen worden hierbij betrokken. In het tweede kwartaal van 2009 zal de minister van Economische Zaken u nader berichten over de door dit kabinet voorgestane aanpak.


2. Door het lid Samsom is aangedrongen op het faciliteren van duurzame energiewinning bij de Afsluitdijk.
De Afsluitdijk voldoet niet meer aan de huidige normen voor de waterkering. Daarom worden er momenteel plannen ontwikkeld voor versterking van de Afsluitdijk, waarbij diverse mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik worden onderzocht. Ik heb daarvoor een brede marktverkenning gestart.
Momenteel werken vier consortia op mijn verzoek plannen voor de Afsluitdijk uit, waarbij wordt uitgegaan van kansen voor functiecombinaties waaronder mogelijkheden voor duurzame energieopwekking. De consortia zullen eind november uitgewerkte plannen indienen. Ik zal de plannen uitdrukkelijk beoordelen op de ambities voor de winning van duurzame energie, waarbij ook naar de haalbaarheid en betaalbaarheid wordt gekeken. Begin volgend jaar zal het kabinet, op basis van de ingediende voorstellen, een keuze maken voor de ambitie waarmee de planstudie zal worden gestart.


3. Het lid Samsom heeft de uitbreidingsplannen van de haven van Den Helder aan de orde gesteld in verband met het faciliteren van windoffshore activiteiten. Ik heb tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat over de Waddenveren op 27 mei 2008 aangegeven dat deze uitbreidingsplannen in eerste instantie een aangelegenheid van de regio zijn. Daarnaast zal de regio samen met het rijk moeten bezien in hoeverre deze uitbreidingsplannen passen binnen de rijksuitgangspunten, zoals opgenomen zijn in de Derde Nota Waddenzee (2006).


4. Tenslotte is door het lid Jansen gepleit voor de aanwijzing van één bewindspersoon die verantwoordelijk zou moeten zijn voor de gehele ontwikkeling van windturbineparken op zee.
Ik ben daar geen voorstander van. Bij de ontwikkeling van windturbineparken op zee gaat het om een goede afstemming tussen het energiebeleid in brede zin en de andere gebruiksfuncties op de Noordzee zoals scheepvaart, olie- en gaswinning, natuurbescherming en visserij. Er is nu een heldere taakverdeling tussen de betrokken bewindspersonen en we werken daarbij goed samen.

---

VenW/DGW 2008/1765

De minister van Economische Zaken is verantwoordelijk voor het energiebeleid, inclusief de financiering en de regelgeving rond de aansluiting. U kunt mij aanspreken op de vergunningverlening op de Noordzee in het kader van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de ruimtelijke planning van het gebruik van de Noordzee.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---