Gemeente Dordrecht

College pakt overlast wildplakken aan
Dordrecht, een stad om mooi te houden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dordrecht heeft besloten de overlast die wordt veroorzaakt door wildplakken aan te pakken. Voor de aanpak van het wildplakken - het zonder toestemming aanbrengen van affiches op andermans eigendom - is een voorstel opgesteld dat gericht is op repressie en handhaving én op de realisatie en het beheer van minimaal acht vrije plakplaatsen.

Het college van B&W kan met de aanpak van het wildplakken aan de slag zodra de gemeenteraad zijn goedkeuring heeft gegeven.

Vrije plakplaatsen
Veel mensen storen zich aan affiches die illegaal zijn aangebracht op ongewenste locaties. Om organisaties de mogelijkheid te bieden hun mening vrij te uiten, heeft het college besloten vrije plakplaatsen aan te leggen. Op deze vrije plakplaatsen mogen organisaties legaal affiches plakken met culturele of ideële doelen. Op commerciële doelen gerichte uitingen mogen niet op deze vrije plakplaatsen worden aangebracht. De gemeente heeft als norm vastgesteld dat er op iedere 15.000 inwoners één vrije plakplaats beschikbaar moet zijn. In Dordrecht zullen in 2009 dan ook minimaal acht vr ije plakplaatsen gerealiseerd worden. Naast het realiseren van deze vrije plakplaatsen omvat het voorstel ook een serie aan maatregelen gericht op het beheer van de vrije plakplaatsen en het aanbrengen van preventiemaatregelen op veelgebruikte illegale locaties.

Handhaving
Niet alleen de vrije plakplaatsen maar ook handhaving speelt een belangrijke rol bij de aanpak van overlast veroorzaakt door wildplakken. Die handhaving is niet alleen gericht op de 'plakker', maar ook op de opdrachtgever. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maakt dat mogelijk. Ook richt de handhaving zich op de eigenaren van het onroerend goed waarop de affiches illegaal zijn aangebracht. Hierom wordt de (coördinatie van) handhaving, voor die onderdelen waarvoor Stadsbeheer verantwoordelijk is, verbeterd door capaciteitsuitbreiding.

De aanpak van het wildplakken maakt deel uit van de in juli jl. door het college van B&W vastgestelde campagne 'Gewoon Doen'. Ook sluit de aanpak aan op het in 1999 door de gemeenteraad vastgestelde reclamebeleid.




Gemeente Dordrecht