VVD


5-11-2008

Belastingbetaler moet niet opdraaien voor AOW-achterstand immigrant

Belastingbetaler moet niet opdraaien voor AOW-achterstand immigrant

Staatssecretaris Aboutaleb wil de mogelijkheid verruimen voor immigranten die pas op latere leeftijd naar Nederland komen, alsnog volledige AOW pensioenrechten in te kopen. Dit met een korting van tachtig procent. Voor de kosten van gemiddeld 25.000 euro per persoon zal de Nederlandse belastingbetaler opdraaien.

De VVD vindt dit onbestaanbaar. Het op solidariteit gebaseerde AOW-systeem is op zichzelf prima, maar de oudedagvoorziening van mensen die niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond, is niet de verantwoordelijkheid van de Nederlandse bevolking. Immigranten hebben zelf de mogelijkheid een aanvullend pensioen op te bouwen in aanvulling op de AOW-uitkering die zij ontvangen op basis van het aantal in Nederland aanwezige jaren. Sociale Zaken woordvoerder van de VVD, Stef Blok, geeft aan: "Immigranten spotgoedkoop AOW-rechten laten inkopen waarvoor de gemiddelde Nederlander tot 5 maal meer betaalt, is absurd. Dit gaat elk gevoel van redelijkheid te boven. Gelijkwaardigheid geldt ook hier, dus voor gelijke rechten moet ook gelijk betaald worden. De VVD is resoluut tegen dit voorstel"

Stef Blok vervolgt: "Uiteraard moet er wel een mogelijkheid zijn voor Nederlanders die enkele jaren in het buitenland wonen om tijdens hun tijdelijke verblijf in het buitenland verzekerd te blijven van AOW-rechten." Jaarlijks vertrekken 100.000 Nederlanders het land om tijdelijk ergens anders te gaan wonen voor werk of studie.

De liberalen roepen het kabinet op de plannen rond de AOW- inkoopregeling in te trekken en immigranten bij aankomst duidelijk te maken dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen pensioen. De inkoop van de AOW moet alleen tegen een kostendekkende premie mogelijk zijn. Het is onwenselijk dat er brede armoede ontstaat bij gepensioneerde immigranten, dus leg de verantwoordelijkheid bij de nieuwkomers zelf. Van de Nederlandse belastingbetaler kan niet verwacht worden dat zij de pensioenen van deze groep gaat betalen.