Gemeente Zoetermeer

Nieuwe Stadsmuseum biedt ruimte aan Lab, Filmhuis en horeca

Het nieuwe Stadsmuseum wordt een combinatie van Stadsmuseum nieuwe stijl met culturele functies en andere partners zoals een Filmhuis, Kunstcentrum en Documentatiecentrum. Daarnaast komen er voorzieningen voor horeca en debat. Deze koers is door het college vastgesteld en wordt nu voorgelegd aan de raad. Na hun goedkeuring wordt de koers verder uitgewerkt tot een bedrijfsplan. De nieuwe culturele voorziening aan de Dobbeplas moet uitgroeien tot het centrum voor cultuur en samenleving dat helemaal in het teken staat van Zoetermeer als nieuwe stad die gaat zoeken naar een eigen identiteit. Het centrum gaat extra bruis in de stad geven en lost het huisvestingsprobleem van het huidige museum op.

De nieuwe culturele voorziening moet ruimte gaan bieden aan het nieuwe Stadsmuseum annex Lab, het Filmhuis en horeca. Het Lab moet gaan functioneren als platform voor ervaringen, onderzoek, presentaties en manifestaties over Zoetermeer als moderne stad. Het Lab organiseert manifestaties en tentoonstellingen met, door en voor bewoners van de stad. Hiervoor worden vele disciplines uitgenodigd mee te denken en te werken zoals schrijvers, dichters, beeldend kunstenaars, ontwerpers, historici en sociologen.

Het mee huisvesten van het Filmhuis is inhoudelijk en programmatisch interessant. Uit een haalbaarheidsonderzoek van het Nederlands Fonds voor de Film blijkt dat Zoetermeer een Filmhuis kan gebruiken van twee of meer zalen. Deze zalen moeten wel multifunctioneel worden ingezet bijvoorbeeld voor debatten, symposia en presentaties.

De horeca in het nieuwe centrum is zeer belangrijk. Niet alleen als foyer voor het Filmhuis en als café voor het Lab maar ook voor de debatfunctie.

Nu het Koersdocument is goedgekeurd wordt samen met alle partners een bedrijfsplan uitgewerkt dat binnen twee a drie maanden klaar zal zijn. Daarna moeten alle partijen nog instemmen. De definitieve beslissing over het Stadsmuseum kan tijdens het Voorjaarsdebat van juni 2009 worden genomen.