Voedsel en Waren Autoriteit

Horeca leeft rookverbod goed na; vooral cafés beboet


05 november 2008 - nieuwsbericht

Ondanks het openlijk overtreden van het rookverbod door een groep cafés, wordt het rookverbod binnen de gehele horeca vier maanden na de invoering nog altijd goed nageleefd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) richt zich daarom sinds 1 oktober jl. met name op de groep bewuste overtreders. Met gerichte controles en directe boetes bij overtreding wordt het rookverbod strenger gehandhaafd.

De afgelopen vier weken deelden controleurs van de VWA horecabreed 272 boetes uit, waarvan driekwart in cafés. Bij drie bedrijven in zowel Groningen als Breda werd voor de derde keer een boete opgelegd. Verdeeld over het land zijn tien bedrijven voor de tweede maal beboet.

Tijdens de eerste drie maanden na de invoering van het rookverbod constateerde de VWA op basis van de cijfers dat het nalevingspercentage in de horeca op circa 95% lag. In restaurants, hotels, fastfoodvestigingen en theaters en sportkantines lag dat percentage rond 98%.

Het nalevingspercentage bij de cafés was echter aanzienlijk lager. Daarom werd besloten om de controles vanaf 1 oktober met name daarop te richten. Bovendien deelden controleurs niet langer eerst waarschuwingen uit, maar ze konden vanaf die datum onmiddellijk overgaan tot het beboeten van de overtreder.

Sinds oktober bezochten de controleurs van de VWA tijdens gerichte handhavingsacties en na klachten circa 1300 horecagelegenheden. Hoewel er veelal aanwijzingen waren dat een groot deel van deze bedrijven in overtreding was, bleek bij controle dat van de `verdachte' bedrijven één op de drie de regels daadwerkelijk overtrad. Dat resulteerde in
250 boetes.

De gerichte controles vonden in het hele land plaats, waarbij gebruik werd gemaakt van verschillende inspectiemethoden, waaronder anonieme controles. In de provincie Groningen en Groningen-stad werden 32 boetes uitgedeeld. Bij handhavingsacties in onder andere Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Hilversum waren dat er 34.

Ook werd er gecontroleerd in een aantal grote (provincie)steden. In Amsterdam werden 16 boetes uitgedeeld. Rotterdamse horecagelegenheden kregen 15 boetes. In Den Haag ging het om 18 boetes, Breda 18, Apeldoorn 9, Maastricht 10, Sittard-Geleen 12, Enschede 6 en Eindhoven
9.