ICCO & Kerk in Actie maken 200.000 euro vrij voor noodhulp in Congo

05/11/2008 13:56

ICCO

ICCO & Kerk in Actie stellen 200.000 euro beschikbaar

voor noodhulp voor de getroffenen van het geweld in Congo. De nood is hoog: 250.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. De lokale partnerorganisaties van ICCO & Kerk in Actie bieden hulp in de vorm van dekens, keukenspullen en landbouwmiddelen. Met het Wereldvoedselprogramma wordt afgestemd voor de noden op het gebied van voedsel.

ICCO & Kerk in Actie verlenen onder andere noodhulp via BOAD, een oecumenische organisatie die zich richt op ontwikkeling in Oost- Congo. BOAD is op dit moment de nood aan het inventariseren van de gevluchte bevolking in vier verschillende gebieden (Goma, Rutshuru, Minova, Grand Nord). Hun bevindingen zijn dat een deel van de ontheemden onderdak hebben gezocht bij andere mensen thuis of in kerken en andere openbare gebouwen. Anderen slapen inmiddels al een week buiten terwijl het koud en nat is. Omstandigheden die heel eenvoudig kunnen leiden tot veel ziekte en sterfte, met name onder de kinderen.

Het is onduidelijk of en wanneer de vluchtelingen terug kunnen naar huis. Voor de arme gemeenschappen is het onmogelijk om alle extra monden te voeden of mensen op andere wijze bij te staan. Op dit moment is het juist plantseizoen in Oost - Congo. Door dit conflict kunnen mensen niet planten terwijl hun voedselvoorraad ook reeds minimaal was.

In het hele gebied gaan BOAD en de andere organisaties met grote voorzichtigheid te werk aangezien het nog steeds niet overal veilig is om te komen. ICCO & Kerk in Actie hebben vrijwel dagelijks contact met BOAD en andere partnerorganisaties in Congo en adviseert waar mogelijk hoe de hulp het beste georganiseerd kan worden. De partners willen 10.000 mensen bereiken met hun noodhulp.

Schatting van de VN geven aan dat het totaal aantal ontheemden in het gebied waarschijnlijk tussen de 1,4 en 2 miljoen bedraagt, dit is inclusief mensen die reeds in vluchtelingen-kampen zaten na geweld in 2007. De bevolking is vooral op de vlucht uit angst voor het geweld en de misdragingen van zowel de rebellen als militairen uit het leger welke het gebied verlaten.

ICCO & Kerk in Actie vragen in Den Haag en Brussel aandacht voor de noodzaak om de VN missie in Congo te versterken zodat deze de veiligheid van de bevolking kan garanderen en de humanitaire toegang kan waarborgen.





http://www.icco.nl