KNHS


Laatste voorbereidingen voor WK Endurance
5 november 2008

TERENGGANU, MALEISIË (KNHS) Het aftellen is begonnen, nog twee dagen voordat het startschot klinkt van het WK Endurance in Maleisië. De paarden en drie van de vijf Nederlandse deelnemers verblijven sinds 21 oktober in Terengganu om daar zo goed mogelijk te kunnen acclimatiseren. De rest van de deelnemers en de grooms zijn inmiddels ook gearriveerd. De start van het wereldkampioenschap over 160 km door de jungle vindt plaats op vrijdag 7 november om 17.30 uur plaatselijke tijd, wat inhoudt dat er voornamelijk in het donker wordt gereden.

De locatie van het WK is het Terengganu International Endurance Park, gelegen aan de oostkant van het vasteland van Maleisië op enkele kilometers afstand van de Zuid-Chinese Zee. De deelnemers gaan anderhalf uur voor zonsondergang van start, waarmee urenlang rijden in direct zonlicht wordt vermeden. Uiteraard houden de deelnemers hier rekening mee in hun voorbereiding: men traint regelmatig in de duisternis. De komende dagen blijft de temperatuur stabiel overdag rond de 30°C, s nachts koelt het weinig af. Vanwege de extreem hoge luchtvochtigheid (>90% is geen uitzondering) is het essentieel dat de vochtbalans van mens en dier goed in de gaten wordt gehouden. Langs de wedstrijdroute is dan ook volop water beschikbaar, zoals ook het geval is op de trainingsroutes. De toegestane tijdslimiet is 13 uur en 20 minuten (rusttijd niet meegerekend) en de minimale snelheid is 12 kilometer per uur.

Voor Nederland komen vijf combinaties aan de start. Yvonne van der Velde (Cherain, B.) en Anita Lamsma (Vriezenveen) hebben al de nodige ervaring met internationale kampioenschappen. Van der Velde rijdt dit WK met Joy Escobar, Lamsma start met Layla ara Francina, het paard waarmee zij het WK van 2006 en het EK van 2007 reed. Janet Lam (Heumen) maakte met Bugainvillia in 2007 eveneens deel uit van het EK-team. Voor Lisette van Druenen (Ermelo) met Escapade II en Donna Oudshoorn (Nieuwpoort) met Karrimh is het de eerste keer dat zij aan een internationaal kampioenschap deelnemen. Vier combinaties rijden in teamverband, de vijfde rijdt uitsluitend voor het individuele klassement. De samenstelling van het team mag bondscoach Mechteld Gerding-Jonker (Bant) nog tot een uur na de voorkeuring bepalen.

Op de startlijst staan 142 combinaties uit 34 landen, waarvan 22 landen met een team aan de start komen. Het tijdschema is als volgt: donderdag 6 november: voorkeuring en openingsceremonie vrijdag 7 november: start (17.30 uur)
zaterdag 8 november: finish
zondag 9 november: prijsuitreiking (10.00 uur)

Meer informatie over het WK Endurance is te vinden op www.malaysia-wec.com en www.eventuz.com.

Diverse ruiters en leden van het ondersteunende team houden op internet een digitaal dagboek bij van alle gebeurtenissen rond het WK in Maleisie. Kijk daarvoor op de volgende websites: http://feeds.endurance.net/DutchTravels/ , www.horsmans.com/96497.html en www.teamdjinti.nl.