Administratieve lastendruk flink omlaag bij invoering Opdrachtnemer

05/11/2008 14:06

IT-Staffing B.V.

Hoe betaal ik belasting? Nu bepaalt de belastingdienst of iemand zelfstandige is of niet. Beter is als de zelfstandige zelf bepaalt dat hij opdrachtnemer wil zijn.

Dit zei directeur Wessel van Alphen van detacheringsbureau en contracthandling bedrijf IT-Staffing uit Nieuwegein op het Jaarcongres van FNV-Zelfstandigen in Hilversum. De administratieve lastendruk voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers kan aanzienlijk omlaag. De ook aanwezige directeur Ondernemen van het Ministerie van Economische Zaken drs. Rinke Zonneveld leek dit het beste idee van Nederland.

Eenvoudiger

In de visie van van Alphen kan het systeem van bewaking op de belastingafdracht aanzienlijk eenvoudiger. Voor bedrijven wordt het aantrekken van zelfstandigen daardoor eenvoudiger. Een deel van het personeel blijft natuurlijk in loondienst, werknemers kiezen daar ook zelf voor. Een ander deel kan ingehuurd worden als 'Opdrachtnemer'.

Ook voor de Nederlandse fiscus wordt het werk overzichtelijker. De dienst registreert de opdrachtnemer als zelfstandige. Mocht er nog een verklaring nodig zijn dan staat die op naam van de persoon. De belastingdienst controleert of de Opdrachtnemer zijn belastingen betaalt. Die positie blijft voor de fiscus en opdrachtnemer drie jaar onveranderd.

Vrijheid

Het systeem is gebaseerd op vrijheid van keuze en verantwoordelijkheid van de Opdrachtnemer zelf en niet door de belastingdienst, zoals dat thans plaats vindt. Het creëert kansen, want een bedrijf kan makkelijker een Opdrachtnemer aantrekken en ook weer eenvoudig van hem af. Het zal daardoor de mobiliteit op de arbeidsmarkt vergroten. En de 40- en 50-plussers zullen sneller hun weg naar de arbeidsmarkt vinden. Kortom, niet de belastingdienst bepaald of iemand zelfstandig is, maar de opdrachtnemer zelf.