PvdA Europees parlement


Obama behoedt ook Europa voor recessie

5 november 2008

"Obama is de beste keuze om zowel de Amerikaanse als de Europese economie te behoeden voor een langdurige en pijnlijke recessie. McCain als president zou een ramp hebben betekend voor de wereld, dat is de reactie van Ieke van den Burg, delegatieleider van de PvdA in het Europees Parlement.

Voor Van den Burg telt zwaar dat de Democratische Partij eerder geneigd zal zijn de financiële crisis bij de wortels aan te pakken. "Onder de Republikeinen waren het Amerikaanse ministerie van Financiën en Wall Street twee handen op een buik waardoor de financiële markten veel te veel de vrije hand kregen.

Uit de goede contacten die de Europese Sociaal-Democratische Fractie onderhoudt met de Amerikaanse Democratische Partij heeft zij er vertrouwen in gekregen dat onder president Obama nieuw beleid zal worden gevoerd gericht op betere regulering van de financieel-economische sector. Daarnaast noemt zij het een pluspunt dat Obama de noodzaak van belastingheffing inziet en "niet langer op de pof van de rest van de wereld wil leven.

Maar ook op het terrein van buitenlandse zaken heeft zij vertrouwen in de gekozen Democratische President. "Hij zal niet zo maar stappen zetten die niet meer terug te draaien zijn. Ik verwacht dat hij veel meer zal opereren in VN- en NAVO verband en dichter bij het Europese beleid uitkomt.

Ruim een week na de Amerikaanse presidentsverkiezingen vertrekt Van den Burg naar de Verenigde Staten waar zij deelneemt aan een bijzonder congres, met o.a. ook leiders van de Democratische Partij. Daar zal nagedacht worden over hoe weer grip te krijgen op de financiële markten en hoe de wereldeconomie vooruit geholpen kan worden.

Van den Burg ondersteunt van harte de uitnodiging aan de nieuw gekozen Amerikaanse president om het Europees Parlement op korte termijn te bezoeken en toe te spreken.