PvdA Europees parlement


Minder gevaarlijke pesticiden

5 november 2008

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag besloten dat een aantal gevaarlijke bestrijdingsmiddelen geleidelijk van de markt moet worden gehaald. Dit is belangrijk voor de volksgezondheid. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend, kunnen leiden tot schade aan het zenuwstelsel of kunnen hormonen ontregelen.

PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey: "Bestrijdingsmiddelen zijn nodig voor de bestrijding van insecten, luizen en schimmels. Helaas is er een aantal oude middelen die een gevaar vormen voor de gezondheid, deze worden nu geleidelijk van de markt gehaald en dat is een positief besluit."

De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat, waar mogelijk, gevaarlijke bestrijdingsmiddelen worden vervangen door vergelijkbare middelen die minder schadelijk zijn voor gezondheid en milieu.

Corbey: "Een aantal pesticiden moet vervangen worden door minder gevaarlijke middelen die net zo effectief zijn. Het Europees Parlement stelt voor bedrijven aan te moedigen om veiligere middelen te ontwikkelen, vooral ook voor de relatief 'kleine' gewassen, zoals spruiten, tomaten en tulpen. "Soms kan het echter moeilijk zijn om veilige bestrijdingsmiddelen te ontwikkelen voor bepaalde gewassen. Om te voorkomen dat de teelt van bepaalde gewassen in gevaar komt, zijn er daarom uitzonderingen ingebouwd."

Een minpunt is volgens Corbey dat deze uitzondering voor pesticiden, die cruciaal zijn voor gewassen, erg streng omschreven is: "Ik had liever gezien dat deze uitzondering ruimer geformuleerd zou zijn, zodat stoffen die onmisbaar zijn voor de landbouw, minder snel verboden zouden worden."

Corbey heeft er vertrouwen in dat de uitzonderingsbepaling verbeterd kan worden als het Europese Parlement met landbouwministers de komende weken gaat onderhandelen over de definitieve wettekst. "We moeten zoeken naar een oplossing die werkbaar is voor de tulpentelers en de spruitjeskwekers", aldus Corbey.