Oxfam verdubbelt hulp Oost-Congo

05/11/2008 14:26

Oxfam Novib

Den Haag, 5 november 2008 - Oxfam gaat de hulpverlening aan circa 200.000 mensen in Oost-Congo verdubbelen. Zij zijn het slachtoffer geworden van het toegenomen geweld in de regio. Circa 85.000 mensen in Goma ontvangen al hulp van Oxfam.

Verschillende vluchtelingenkampen in de buurt van Goma zijn onlangs door Oxfam bezocht om vast te stellen wat er nodig is aan hulp. In Kibati, vier kilometer ten noorden van Goma, wonen zevenduizend vluchtelingen onder dekzeilen en bananenbladeren. Oxfam-medewerker Rebecca Wyn: "Ondanks de gevechten proberen we vast te stellen wat er nodig is en onze hulp te verdubbelen. Het vluchtelingenkamp in Kibati beschikt over waterpompen en noodlatrines, maar als die niet schoon worden gehouden, kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden. De mensen in het kamp hebben momenteel geen eten en lijden honger. Sommigen gaan op zoek naar iets eetbaars buiten het kamp en lopen daar het gevaar om dronken soldaten tegen te komen. Zij zetten hun leven op het spel om iets te eten te vinden.

Er komen nog steeds vluchtelingen aan in het kamp. Sommige van hen verlaten het kamp weer omdat ze verwachten dat ze thuis beter af zijn. Ze willen niet meer in plastic tenten de nacht doorbrengen. De keus is of om hier in het kamp te blijven en honger te hebben of hun leven te wagen door naar huis te gaan ", aldus Wynn.

"De situatie is nu zeer gespannen. Het is belangrijk dat de diplomatieke druk wordt opgevoerd, zodat een politieke oplossing bereikt wordt." Oxfam verleent nu hulp aan 65.000 mensen in vier vluchtelingenkampen in Goma en voorziet 20.000 mensen van water in Kanyabaonga, ten noorden van Goma. De hulpverlening wordt verder uitgebreid naar nog eens 100.000 mensen ten noorden en ten westen van Goma.

Oxfam Novib partner-organisaties onderzoeken - ondanks de gevechten die weer zijn opgelaaid - wat er nodig is aan hulpgoederen. Vooral dekens, kookgerei en jerrycans voor water zullen worden uitgedeeld. Volgens de eerste voorlopige schattingen van de Oxfam Novib partner-organisaties kunnen minimaal 30.000 personen bereikt worden.

Over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,