Gemeente Den Haag

'Den Haag moet nóg toegankelijker voor gehandicapten' (5 november)

Gehandicapten moeten in Den Haag meer kansen krijgen om - binnen hun mogelijkheden - volledig en zelfstandig mee te doen aan de Haagse samenleving.
Dat staat in de nota 'Hoezo gehandicapt?!', van wethouder Bert van Alphen (Welzijn, Volksgezondheid, Emancipatie) die het college van B & W heeft vastgesteld. Ook wil de gemeente kwetsbare groepen als gehandicapte jongeren en mensen van niet. Westerse afkomst meer begeleiden op weg naar een zelfstandiger bestaan. In de nota staan dertig actiepunten om dit te bereiken.

De gemeente Den Haag wil extra investeren in gelijkwaardigheid. Als gehandicapten merken dat zij gelijkwaardig worden behandeld - voelen zij zich ook meer betrokken bij de samenleving. Wethouder Bert van Alphen:
'Alle gehandicapten moeten de kans krijgen om mee te kunnen doen in de Haagse samenleving.
Niet hun beperking staat centraal, maar hun kracht.'

Gehandicapten komen in alle leeftijdsgroepen en alle sociaal-culturele groepen voor.
In Den Haag wonen naar schatting ongeveer 145.000 mensen met een lichamelijke beperking of een chronische ziekte. Daarnaast telt Den Haag circa 3.000 inwoners met een verstandelijke beperking.

Toegankelijkheid
Gehandicapten moeten zoveel mogelijk gebruik kunnen maken van algemene voorzieningen in de stad, zowel fysiek als digitaal. Zo moeten nóg meer openbare gebouwen toegankelijk worden voor gehandicapten. Belangrijke bouwaanvragen en stratenplannen worden in het vervolg getoetst op toegankelijkheid. In de toegankelijkheidsgids - ook verkrijgbaar in het Engels - wordt dit in kaart gebracht. Ook ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor het toegankelijker maken van hun gebouw. Daarnaast moeten (gemeentelijke) websites eenvoudiger te bezoeken zijn.

Aandacht voor bijzondere groepen
Jongeren en mensen van niet-westerse afkomst krijgen de komende jaren extra aandacht.
Voor jongeren met een handicap is het moeilijk hun toekomst te plannen, omdat zij geen goed sociaal netwerk hebben en de weg naar organisaties niet altijd weten te vinden. De gemeente gaat hen daarbij helpen. Verder komen er maatschappelijke stages voor gehandicapte jongeren.
Ook niet-westerse gehandicapten krijgen meer begeleiding bij het vinden van hun weg naar zelfstandigheid. In stadsdeel Laak komt een speciaal steunpunt voor migranten.

De nota 'Hoezo gehandicapt?!' is een uitwerking van de kadernota WMO 'Aandacht voor elkaar' (november 2007). Voor de dertig actiepunten in de nota van 2008 tot en met 2011 is 3,9 miljoen euro beschikbaar.

Van de nota is ook een audio versie beschikbaar, die is ingesproken door Wethouder van Alphen.