Nieuw-Vlaamse Alliantie


MYRRHA: Waarop wachten CD&V en Open VLD? (05/11/08)

Vandaag vond in de Kamercommissie Bedrijfsleven een hoorzitting plaats over de beheersovereenkomst van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de toekomst van het MYRRHA-project. Het SCK plant met MYRRHA de bouw van een hoogtechnologische onderzoeksreactor. De hoorzitting kwam er op verzoek van N-VA Kamerlid Flor Van Noppen. De vertegenwoordigers van het SCK waren duidelijk: de beslissing of de federale regering het MYRRHA-project al dan niet financieel steunt, is zeer dringend. Flor Van Noppen is de besluiteloosheid van de regering in dit dossier beu en vraagt zich af wat nu het echte standpunt van de regering is. Hij wijst er ook op dat dit dossier zeer belangrijk is voor de werkgelegenheid in de Kempen.

De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V en Open VLD verklaren altijd maar hoe belangrijk MYRRHA wel is voor de toekomst van het SCK en de Vlaamse kenniseconomie, maar slagen er blijkbaar niet in de PS hiervan te overtuigen.

Flor Van Noppen: Servais Verherstraeten (CD&V) zit altijd maar te zeggen dat hij het MYRRHA-project steunt en dat de regering het mee zal financieren. Kent hij het standpunt van zijn eigen regeringspartner de PS dan niet, die hier absoluut niet van moet weten en het dossier al anderhalf jaar blokkeert? Waarop wachten CD&V en Open VLD eigenlijk om een beslissing binnen de regering te forceren? Of moeten we voor de zoveelste keer vaststellen dat de Vlaamse regeringspartijen niets te zeggen hebben in deze Franstalige regering?

Het MYRRHA-project moet ervoor zorgen dat het SCK zijn plaats aan de wereldtop van nucleaire onderzoeksinstellingen kan behouden en geeft een boost aan de uitbouw van onze Vlaamse kenniseconomie. Daarnaast is de tewerkstellingsimpact voor de Kempen zeer groot. Het project genereert tijdens de bouw van de testreactor (periode van 3 jaar) enkele duizenden jobs. Daarnaast garandeert het voor een periode van 40 jaar duizend extra jobs, zowel direct als indirect. Deze extra jobs zijn zeer belangrijk voor de Kempen, een economische regio die de laatste maanden getroffen is door verschillende pijnlijke herstructureringen.

Volgens Flor Van Noppen is het dan ook dringend tijd dat de regering zegt waar het op staat, in plaats van politieke spelletjes te spelen ten koste van de tewerkstelling in de Kempen. Hij zal volgende week premier Leterme hier dan ook over interpelleren.

Auteur:
Flor Van Noppen
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be