De Lama's - Het Spel verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2008

05/11/2008 15:00

Identity Games

Identity Games maakt derde jaar op rij beste speelgoed van Nederland

Het spel van De Lama's, ontwikkeld door Identity Games, is uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar. Het Nederlandse publiek koos het spel, dat gebaseerd is op het BNN programma De Lama's, als winnaar in de categorie 12 jaar en ouder. Het is voor de derde keer op rij dat een spel van de Rotterdamse spellenmakers de befaamde titel wint. In 2006 en 2007 werden respectievelijk het dvd bordspel WildLife en het internet bordspel Livequiz uitgeroepen tot Speelgoed van het Jaar.

Lachen, gieren, brullen in de huiskamer
Nog voor Identity Games aan de ontwikkeling van De Lama's - Het Spel begon had het bedrijf al een goed gevoel over het nieuwe spelconcept. 'Het spel maakt het immers mogelijk om zonder de échte Lama's, maar mét vrienden en familie een hilarische improvisatieavond beleven,' vertelt Emile Kalis, directeur van Identity Games. Dat het publiek inderdaad graag in de voetsporen van de bekende grapjassen treedt, blijkt uit het feit dat het spel sinds de introductie de winkels uit vliegt. 'Door het succes hadden we goede hoop dat De Lama's - Het Spel werd verkozen tot Speelgoed van het Jaar. Toch durfden we niet te vroeg te juichen, want net als bij de presidentsverkiezingen is de winnaar pas bekend als alle stemmen zijn geteld. Nu de uitslag definitief is, zijn we waanzinnig trots. En dat het ons dit jaar voor de derde keer is gelukt, maakt de vreugde alleen maar groter,' aldus Kalis.

Echte Lama's dachten mee
Het programma De Lama's van BNN trekt iedere week meer dan één miljoen kijkers. Net als bij de originele versie staat ook bij de spelvariant het improvisatietalent van de deelnemers centraal. In samenwerking met de echte Lama's, Ruben van de Meer, Jeroen van Koningsbrugge, Ruben Nicolai en Tijl Beckand, zijn vaste spelonderdelen zoals Verboden te lachen, de Vragenronde en het Moordspel vertaald naar de Nederlandse huiskamer. Zelfs de beruchte zoemer ontbreekt niet. Nog nooit van De Lama's gehoord? Geen probleem. Ook zonder deze voorkennis is het spel prima te spelen.

Identity Games blijft bouwen aan eigen spellenkast
Identity Games, in 1993 gestart door Albert Meuter en Emile Kalis, ontwikkelt eigen, innovatieve bordspellen. De spellenmakers begonnen met spellen te bedenken voor en te verkopen aan bedrijven, maar inmiddels maakt Identity Games ook spellen voor consumenten. Bekende spellen van de hand van de Rotterdamse spellenmakers zijn de DVD bordspellen Wildlife, Sealife en Junglelife; het Da Vinci Code bordspel en Monopoly Rotterdam.