FNV

5-11-2008

Actieweek 45-plussers aan werk

Deze week organiseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het CWI de Actieweek talent 45+. CWI-vestigingen zorgen voor videosollicitaties, speeddating en rondleidingen bij bedrijven om 45-plussers op weg naar werk te helpen. Werkgevers worden gewezen op de mogelijkheden en talenten die oudere werknemers te bieden hebben.

De FNV dringt al jaren bij het kabinet aan op maatregelen om 45-plussers aan werk te helpen. Onlangs zijn in het Najaarsakkoord afspraken gemaakt over verhoogde inspanningen van sociale partners voor zwakkere groepen als ouderen op de arbeidsmarkt.

Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schreef deze week aan de Tweede Kamer dat er sinds januari 2007 55.000 extra 45-plussers aan werk zijn geholpen door de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) door de uitvoering van het Actieplan Talent 45+. "Dat is bijna het dubbele van de oorspronkelijke doelstelling van 30.000 extra 45-plussers tot eind 2008. Het totaal aantal 45-plussers dat sinds 1 januari 2007 door het CWI aan werk is geholpen, bedraagt ruim 130.000."

Hardnekkige vooroordelen Het Actieplan is opgesteld omdat de kansen voor 45-plussers om een baan te vinden beduidend slechter blijken te zijn dan voor mensen onder de 45. Aboutaleb: "Bij werkgevers blijft sprake van hardnekkige vooroordelen over de inzetbaarheid van oudere werknemers. Uit recente arbeidsmarktcijfers blijkt dat driekwart van de 45-plus werkzoekenden meer dan een jaar nodig heeft voor het vinden van een nieuwe werkgever. Veertig procent heeft daar zelfs meer dan drie jaar voor nodig."

De staatssecretaris wil dat het CWI bijzondere aandacht aan 55-plussers besteedt. Van de extra 45-plussers die aan een baan worden geholpen, moet een van de drie ouder zijn dan 55 jaar.

Achtergronden en tips Over de achtergronden van de vooroordelen over oudere werknemers, en tips hoe je daar zelf iets tegen kunt doen, lees het artikel `Ga leeftijdsdiscriminatie te lijf'.

Ga leeftijdsdiscriminatie te lijf (FNV Senior themasite)

55.000 extra 45-plussers aan werk / Actieweek van start (site SZW, met brief van staatssecretaris Aboutaleb)

FNV: alles uit de kast voor de 'ervaren werkzoekende'! (22-1-2007)