Provincie Noord-Holland

Investeren in klimaatbestendig waterplan

5-11-2008

De provincie Noord-Holland wil investeren in klimaatbestendig waterbeheer. Dit blijkt uit het vandaag door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vastgestelde ontwerp-Waterplan.

Wateroverlast en overstromingen, maar ook watertekort en waterkwaliteit zijn volgens Noord-Holland problemen waarvoor nu oplossingen gezocht moeten worden.

Klimaatbestendig waterbeheer speelt een centrale rol in het Waterplan van Noord-Holland. De klimaatverandering, het steeds intensievere ruimtegebruik in Noord-Holland en de toenemende economische waarde van wat beschermd moet worden vragen om een herbezinning op hoe we met water omgaan, met name bij ruimtelijke ontwikkelingen. We zijn in Noord-Holland aan alle kanten omgeven door water. Juist voor ons dus werk aan de winkel", aldus gedeputeerde Water Rinske Kruisinga.

Economisch water
De economische kant van water krijgt extra aandacht. Door de klimaatverandering ontstaan lange periodes van droogte, afgewisseld met korte, intense buien. De zoetwatervoorziening komt hierdoor onder druk te staan, met als gevolg de komende jaren een aanzienlijke stijging van de kosten van water. Via subsidies stimuleert de provincie boeren en bedrijven om meer zelfvoorzienend te zijn in hun waterbehoefte. De verdeling van zoetwater bij extreem watertekort legt de provincie vast in verdringingsreeksen.

Beschermen tegen het water
De provincie zet zich de komende jaren in om de Noord-Hollandse kust te versterken en om de badplaatsen een grondige oppepper te geven. Het versterken van de Noordzeekust met extra zand grijpt de provincie aan om het duingebied in het noorden van de provincie ook ruimtelijk en economisch een impuls te geven. Noord-Hollanders moeten nu en in de toekomst adequaat beschermd blijven tegen water. De provincie zet zich in om alle dijken voor 2015 te laten voldoen aan de wettelijke normen.

Water beleven
Water kan in de toekomst gelukkig ook nog gewoon leuk zijn. "Ik wil dat Noord-Hollanders van hun water kunnen blijven genieten, bijvoorbeeld als recreant", aldus Kruisinga. Om de waterbeleving van Noord-Hollanders te stimuleren wil zij jaarlijks een Waterweek organiseren en ook het aantal Noord-Hollandse zwemlocaties uitbreiden. Dat laatste zal nog een lastige opgave worden door de klimaatverandering. Het binnenwater warmt op, met een grotere kans op blauwalg.

Nieuwsredactie