Provincie Noord-Holland

Provincie knapt bedrijventerreinen op

5-11-2008

Om bestaande bedrijventerreinen beter bereikbaar, goed ingericht en veilig te houden heeft de provincie Noord-Holland 25 projecten aangewezen die in aanmerking komen voor een subsidie.

De subsidie wordt verstrekt in het kader van de HIRB-regeling (Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen). Gedeputeerde Staten hebben hiervoor 4,2 miljoen beschikbaar gesteld. Met de subsidieregeling HIRB geeft de provincie invulling aan het beleid om bestaande terreinen opnieuw in te richten, beter bereikbaar te maken en te zorgen voor veiligheid en onderhoud.

Doelstellingen
Met de 25 projecten die zich richten op herstructurering en innovatief ruimtegebruik wordt 117 ha bedrijventerrein geherstructureerd, met een ruimtewinst van 16,5 ha. Ruim 22% van de bijdrage wordt besteed aan duurzame maatregelen, zoals de inzet van een energiecoach om de uitstoot van CO2 te reduceren. Een belangrijk nieuw onderdeel van de HIRB-regeling is parkmanagement, zodat de terreinen een prettige en veilige werkomgeving blijven.

Projecten
In Zaandam wordt in samenwerking met het Rijk, de gemeente en het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf het Hembrugterrein geherstructureerd. De 43 hectare industrieel erfgoed wordt ontwikkeld tot een bedrijventerrein voor onder andere de creatieve sector. Er wordt 11.000 m² bedrijfsruimte opgeleverd. De bereikbaarheid verbetert en er is ook oog voor de duurzaamheid van het terrein en het behoud van ecologisch waardevolle zones. Voor het verouderde bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen komt geld beschikbaar om onder meer de bestrating, de verlichting en het groen te vervangen. Ook worden de looproutes naar het metrostation opgeknapt. In gemeente Wijdemeren wordt rondom bedrijventerrein de Slenk een natuurlijke begrenzing aangelegd tot aan het naastgelegen natuurgebied. Ook komt er een rondweg om het terrein te ontsluiten.

Succes
Vanwege het succes van de HIRB-regeling en omdat ongeveer een kwart van de huidige terreinen verouderd is en verder opgeknapt moet worden, wil de provincie de HIRB de komende jaren voortzetten. Hiervoor is in de periode 2008-2011 16 miljoen beschikbaar gesteld. Op 17 november nemen Provinciale Staten een besluit over de verhoging van het budget 2008; de voorgestelde prioriteitenlijst wordt dan definitief.

Zie voor meer informatie over HIRB zie het subsidieloket. Zie voor meer informatie over de 25 projecten het rapport Resultaten tender.