Artsen zonder Grenzen


60 dode vluchtelingen gevonden langs kust Jemen

04/11/2008 17:19 -- Een team van Artsen zonder Grenzen dat vluchtelingen helpt in Zuid-Jemen, trof tussen vrijdag 31 oktober en zaterdag 1 november 60 dode lichamen aan langs de kust. Overlevenden verklaarden dat ze uit de Somalische havenstad Bosasso kwamen en op de vlucht waren voor de oorlog en de extreme armoede. Ze hadden in uiterst benarde omstandigheden 2 dagen lang met een smokkelaarschip langs de Golf van Aden gevaren.

Een van hen: 'Om 8 uur 's ochtends naderden we de kust. De smokkelaars zagen lichten en waren bang dat de kustwacht ons zou betrappen. Ze dwongen ons in zee te springen. Vele mensen verdronken.' Een 8-maanden zwangere vrouw werd overboord gegooid en werd verwond door de schroefas van de boot. Toen het team haar vond, verkeerde ze in kritieke toestand.

Een paar uur later ontdekte het team een groep Somaliërs en Ethiopiërs die aan het bijkomen waren nadat hun boot gekapseisd was. Ze vertelden dat ze 23 dode medepassagiers hadden begraven. Artsen zonder Grenzen medewerker Saïd vertelt: 'De boot raakte vast in het zand en kantelde. De vissers gingen op zoek naar overlevenden, maar dat lukte niet, dus dook ik onder de boot. Ik slaagde erin in de romp te komen. Gelukkig konden we 2 vrouwen en 1 man redden, voor 2 anderen was het helaas te laat.'

Op het strand kregen de vluchtelingen eerste hulp, voedsel en hulpgoederen, daarna brachten onze medewerkers hen naar het opvangcentrum van Ahwar waar Artsen zonder Grenzen hulp geeft.

Dergelijke verhalen zijn schering en inslag. Volgens het Hoge Commissariaat voor vluchtelingen van de VN hebben sinds begin 2008 al meer dan 32.000 mensen de tocht gewaagd. De boottocht is uiterst gevaarlijk en de dodentol hoog: sinds begin september 2008 zijn er in de Jemenitische provincie Abyan al minstens 114 doden gevonden. De dode lichamen die aanspoelen en door vissers verbrand worden zijn daar niet bijgeteld.

'De laatste tijd heeft de problematiek van de piraterij in de Hoorn van Afrika veel aandacht gekregen,' aldus Francis Coteur, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Jemen. 'Helaas is er weinig aandacht voor het drama van de vluchtelingen die in gruwelijke omstandigheden dezelfde kustwateren proberen over te steken. Hun situatie zou veel meer aandacht moeten krijgen.'

Artsen zonder Grenzen werkt sinds september 2007 in Zuid-Jemen en bood in 2008 hulp aan meer dan 7.000 mensen, allen vluchtelingen en migranten die aanspoelden op de stranden van de provincies Abyan en Shabwa.

Bekijk de fotoslideshow 'De gruwelijke oversteek' » Download het Artsen zonder Grenzen rapport van juni 2008 No Choice (Geen keus) »

Gevechten DR Congo: hulp in verschillende plaatsen -- datum: 03/11